Voiko maastosta tunnistaa haudat

SHT
Reactions:
Viestit: 616
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Voiko maastosta tunnistaa haudat

Viesti Kirjoittaja SHT »

Asuin lapsena lähellä aluetta, jossa oli kuluneina vuosisatoina käyty sotia Ruotsin ja Venäjän välillä. Meillä oli lehmihaan vieressä kuusikko, jossa puiden alla oleva maa oli oudosti kumpuilevaa. Olisiko mahdollista, että sinne oli haudattu taistelussa kuolleet.
Lisäksi hieman edempänä tuosta alueesta kotitalon lähellä oli metsässä pieni mökki (linkin kohta B), jollaisia ortodoksit tekevät haudoille. Se oli jo 60-luvulla aika ränsistynyt.
https://www.kirjastot.fi/kysy/miksi-kut ... _entity=fi
Paikalla
Avatar
John Carter
Reactions:
Viestit: 17688
Liittynyt: 30 Marras 2022, 07:46

Re: Voiko maastosta tunnistaa haudat

Viesti Kirjoittaja John Carter »

Kyllä noita hautoja ja asuinpaikkoja yleensä voi havaita maastosta, kun vain hieman tutkiskelee. Muutama vuosi sitten tutkin paria kivikautista asuinpaikkaa ja niissä ainakin oli selvästi näkyvissä yhä paikat, jossa oli pitäneet tulia ja asustelleet. Ehkä noita hautoja kannattaisi yrittää etsiä vaikka metallinpaljastimella, koska ovat noin uusia, että on ollut jo metallia käytössä?
"Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys."- Albert Einstein.
SHT
Reactions:
Viestit: 616
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Voiko maastosta tunnistaa haudat

Viesti Kirjoittaja SHT »

John Carter kirjoitti: 02 Joulu 2022, 09:49 Kyllä noita hautoja ja asuinpaikkoja yleensä voi havaita maastosta, kun vain hieman tutkiskelee. Muutama vuosi sitten tutkin paria kivikautista asuinpaikkaa ja niissä ainakin oli selvästi näkyvissä yhä paikat, jossa oli pitäneet tulia ja asustelleet. Ehkä noita hautoja kannattaisi yrittää etsiä vaikka metallinpaljastimella, koska ovat noin uusia, että on ollut jo metallia käytössä?
Ei ole metallinpaljastinta. Polun, joka johti lehmihaan oletetulta hautapaikalta kotiimme, oli nuotiopaikka. Nykyään sitä ei enää näe, mutta kun olin lapsi se oli selvästi näkyvissä. Äiti sanoi, että se oli sotilaiden nuotio. Ei kyllä täsmentänyt miltä vuosisadalta.
Paikalla
Avatar
John Carter
Reactions:
Viestit: 17688
Liittynyt: 30 Marras 2022, 07:46

Re: Voiko maastosta tunnistaa haudat

Viesti Kirjoittaja John Carter »

Ei minullakaan ole metallinpaljastinta (vielä), mutta palstalaisista taisi ainakin Keijonalla olla niistä parempaa kokemusta. Mitä noita metallinpaljastimia katselin, niin muutamalla satasella jo näyttää saavan toimivan pelin tuollaiseen tarkoitukseen. Vaikuttaa mielenkiintoiselta harrastukselta tuo metallipaljastimella etsiskely
"Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys."- Albert Einstein.
Avatar
Deimos
Reactions:
Viestit: 6496
Liittynyt: 30 Marras 2022, 04:50

Re: Voiko maastosta tunnistaa haudat

Viesti Kirjoittaja Deimos »

Savossa mökkikunnassamme on kaksi hautausmaata. Uusi ja vanha. En muista milloin vanha hautasmaa poistettiin käytöstä. Syy vanhan hautausmaan poistoon oli että kevättulvat ja routa yhdessä nostivat vainajien jäänteitä maan pintaan. Kun isäni oli nuori (50-luvulla) oli hautausmaalla vielä puisia ristejä. Välillä hautausmaan peitti tiheä pöpelikkö. Se oli ymmärtääkseni suurelta osin hoitamaton. Perustamisen syy sille oli että Kerimäelle oli noin 50 kilometriä matkaa ja vainajien kuljettaminen sinne hyvin työlästä. Sinne on myös haudattu nälkä- ja katovuosien uhreja. Rikkaammilla oli varaa valurautaristeihin joita on noin viisi kappaletta siellä nykyäänkin.

Varsinaiset haudat erottaa pitkulaisina monttuina. Eli haudat ovat romahataneet. Kyllä sieltä nykyäänkin löytyy ihmisten luita. Itseasiassa kun olin parikymppinen se oli hyvin idyllinen paikka. Kaksi valtavaa mäntyä joiden juurella olivat iso ja pieni risti (Äiti ja tytär). Muutoin alueella oli valtavia koivuja. En muista vuosilukua mutta pöheikkö raivattiin ja sittemmin siellä oli ruoho- ja sammalpohja. Alueella kasvoi lehdokkeja joista niiden kukkiessa tuli voimakas tuoksu.

Viimeinen episodi oli kun joku viisaudessaan päätti kaadattaa kaikki isot koivut. Kuulemma koivuhalkoja polttaessa tuli selvä kalman haju mutta paikallisilla on vilkas mielikuvitus. Periaatteessa en kyllä haustausmaalta tuota puuta saunassa tai uunissa polttaisi.

Eli etsisin painaumia oli hauta miten vanha tahansa. Kuten John Carter mainitsee niin myös erikoisiin kivimuodostelmiin kannattaa kiinnittää huomiota. Nyttemin on selvinnyt että olemme vahvasti viikinkejä (Eivät vain tanskalaiset, ruotasalaiset tai erityisesti norjalaiset) saattaa erikoisen kiviröykkiön alla olla haudattuna soturi miekkoineen kuten Suomessa on tapahtunut. Kannattaa muistaa muinaismuistolaki ennenkuin alkaa purkamaan kivikasoja ja kaivelemaan maata. Jos epäilee vahvasti löytäneensä jotain on se luultavimmin ilmoitettava museoviranomaisille.

Korjaus ja selitys:


Maailmankuulun Janakkalan miekkamiehen mysteeri avautui DNA-tutkimuksissa: suomalaissoturi puolusti kyläänsä ja sai mahtimiehen hautajaiset

Ensimmäisten testien perusteella Janakkalan miekkamiehen äitilinjan DNA:sta kolmannes oli samaa kuin nykyisissä suomalaisissa.

https://yle.fi/a/3-10598518

Miekkamies ei ollut viikinki

Miekkamiehen haudasta löytyi viikinkimiekka, mutta hänen kuollessaan viikinkiaika oli jo ohi. DNA-tutkimukset murentavat melkoisella varmuudella senkin haaveen, että miekkamies olisi edes viikinkien jälkeläisiä.

Hieno homma tämä muokkaus. Jos ymmärsin oikein niin postauksesta näkee että sitä on muokattu?
-"Being sane while your are insane is most difficult thing to do."
Vastaa Viestiin