Huomasin, ettei tällaista ketjua ole vielä ja mietin, että onko ajatusta perustaa todennäköisyysketju jossa on ajatuksia, pohdintaa, kysymyksiä yms. liittyen todennäköisyyksiin. Ongelmaketju oli jo olemassa kemia fysiikka matematiikka osastolla. Meneekö tämä siihen vai onko tarvetta todennäköisyysketjulle?
Itseäni on pohdituttanut kolikon tiputtaminen. Millä todennäköisyydellä kolikko tippuu tiettyyn paikkaan? Laitan kuvan liitteeksi, joka hahmottelee asian.
Kuvaan asiaa liioitellen. Jos tiputan kolikon, jossa ensimmäisessä tapauksessa vaikka neliömetrin pinta-alaltaan oleva ympyrä sijaitsee jalkojeni juuressa ja toisessa tapauksessa vaikkapa kilometrin päässä, kokonaistiputusalueen ollessa rajattu, niin mikä on todennäköisyys molemmissa tapauksissa, että kolikko tippuu nähin ympyröihin?
Tuumailin asiaa ja tätä voisi lähteä tilastoimalla asiaa. Hajontakuvio kolikkojen tiputuksilla suhteessa kolikon tiputuskohtaan ja näin määritellä mahdollinen alue johon kolikko tippuu. Pudotuskorkeuden ollessa vakio.
Vai voiko mitenkään näille laskea todennäköisyyttä ilman tilastoitua dataa?
Käytännössä järki sanoo, että kolikko tippuu jalkojen juuressa olevaan ympyrään. Ainakin jos tiputuskorkeus on "matala".
Onko kysymys tavallaan sama jos heitän kiven metsään. Millä todennäköisyydellä se osui juuri siihen puuhun johon se osui tai ei osunut?
Jos minulla on laatikko, jossa on 10 valkoista palloa eikä yhtään mustaa. Tällöin todennäköisyys nostaa laatikosta musta pallo on 0. Jos laatikossa on 9 valkoista ja yksi musta, todennäköisyys mustan nostamiselle on 1/10. Jos laatikossa on 9999 valkoista palloa ja yksi musta, niin 1/10000.
Jos miettii tuota kolikon tiputusta. Kuitenkin alue on rajattu johon kolikko voi tippua, joten mahdollisuuksia on rajattu määrä.
Toisaalta, koko kysymyksen voi asetella myös päinvastoin, että milloin voidaan sanoa todennäköisyyden olevan 0, kun lopputulos tiedetään hyvin varmasti?
Laitelkaahan vastauksia ja uusia kysymyksiä ja pohdintoja todennäköisyyksiin liittyen.

EDIT: Tuumailin, jos tiputusetäisyys molemmista ympyröistä on sama, tällöin todennäköisyys on yhtä suuri, kumman ympyrän sisälle kolikko menee.
Eli näin voisi päätellä, että todennäköisyys suurenee tai pienenee suhteessa etäisyyteenkö?
Näinollen, jos todennäköisyys suhteessa matkaan pitää paikkaansa, puolivälissä ollessa on yhtä todennäköistä, että kolikko menee jompaan kumpaan ympyrään. Matkan a puolittuessa, on kuvan mukaisesti 75 prosenttisesti todennäköisempää, että tämä menee ennemmin oikeanpuoleiseen kuin vasemmanpuoleiseen. Mutta miten päätellään todennäköisyys osuuko tämä ympyrään vai ei tietyllä alueella? Pinta-alan perusteella?
Pinta-alojen suhteet määrittelevät todennäköisyyttä tälle, miten suurella todennäköisyydellä tietty asia jää tietyn alueen sisäpuolelle. Ratkaisinkohan tämän jutun nyt ihan itse höyryillessäni.