Perinnöllinen iktyoosi (kalansuomutauti), evoluutio

SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Perinnöllinen iktyoosi (kalansuomutauti), evoluutio

Viesti Kirjoittaja SHT »

https://www.duodecimlehti.fi/duo10003
Olen joskus yli 5 vuotta sitten esittänyt, että iktyoosin taustalla voi olla vaikea puutteellisesti hoidettu ruoka-aineallergia (en silloin ollut lukenut ylläolevaa artikkelia).
Joskus voi olla vaikeuksia löytää sopivaa ruokavaliota, koska lapsi on allerginen niin monelle ruoka-aineelle. Varsinkin ei-Ige välitteiset ruoka-aineallergiat, jotka aiheuttavta vain viivystyneitä oireita (ripuli, ihottuma) saattavat jäädä diagnosoimatta.
Epäilin, että iktyoosin iho-oireet johtuvat vaurioitunesta suolistosta verenkulkuun joutuneista proteiineista, jotka poistuvat elimistöstä hikoillessa.
Linkissä kuvataan taudin perinnöllisiä muotoja. Nethertonin oireyhtymä on autosomaalinen, peittyvästi periytyvä tauti, jolloin molemmat vanhemmat ovat todennäköisesti taudin oireettomia kantajia ja 25 %:lla lapsista on teoreettinen riski saada tauti, jos lapsi perii aiheuttajageenin molemmilta vanhemmilta.
Epäilisin, että kun esi-iämme olivat vielä suomupeitteisiä meressä eläviä eläimiä, oli Nethertonin oireyhtymän aiheuttajageenin ja suolistoa vauriottavan ravinnon yhditelmä muodosti suomujenkaltaisen muodostelman ihon päälle ja tämä suojasi kyseisiä merieläimiä.
Myöhemmin kun näistä merieläimistä oli kehittynyt maallaeläviä nisäkkäitä, sellaiset tautimuodot, joissa aiheuttajageeni oli periytynyt molemmilta vanhemmilta karsiutuivat pois. Koska taudin heterotsykoottinen muoto on säilynyt meihin saakka, saattaa siitä olla jotain hyötyä aiheuttajageenin oireettomille kantajille. Epäilisin, että tämä hyöty on siinä, että oireeton kantaja voi tehokkaasti puhdistaa vertansa suolistosta vuotaneesta proteiinimössöstä edellyttäen tietysti, ettei ravinnossa ole järjetöntä määrää suolistoa vaurioittuvia aineita.
Jukka Kemppinen:
Mikä oli se kaksoiskierre,
ruumiini kirje hänelle,
kirja, kirjasto, terveisiä
ennen eläneiltä