Viljan kuorikerroksen poistaminen

AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3208
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 09:27 Sitä riisin ulointa kerrosta sanotaan kai akanoiksi tai helpeiksi. Kotimaisista viljoista ne poistettiin tässä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Puinti
linkissä kuvatulla tavalla:
"Puinnin jälkeen jyvät täytyi puhdistaa, mikä ennen siihen kehitettyjen koneiden aikaa oli monivaiheinen ja raskas työ. Puidun viljan puhdistukseen keksityt koneet (viskurit eli viskuukoneet) levisivätkin paljon nopeammin kuin puimakoneet. Viljan puhdistamiseen oli useita tapoja, joista yleisin oli viskaaminen. Viskatessa jyvät koottiin seinän juureen keoksi ja viskaaja istui keon viereen ja alkoi erityisellä pikku lapiolla heitellä jyviä kohti vastapäistä seinää. Tällöin suurimmat jyvät raskaimpina lensivät lähimmäksi seinää ja pienet jyvät, rikkaruohonsiemenet ja ruumenet (akanat) jäivät matkalle."
Olet pihalla. Helpeet on ihan eri asia kuin kuori. Kannattaa opetella viljanviljelyn perusteet.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Akanat=husk
Alkio=germ
jyvän kuori= bran
Näin akanat poistettiin aiemmin riisistä
"This is typically done outdoors, where the wind aids in the separation process. Birch bark trays or shallow baskets are used to gently toss the parched rice into the air, allowing the wind to carry away the lighter husks and chaff while the heavier rice grains fall back into the container."
https://www.7generations.org/how-to-har ... -manoomin/
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

AimoJortikka kirjoitti: 05 Maalis 2024, 10:05
SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 09:27 Sitä riisin ulointa kerrosta sanotaan kai akanoiksi tai helpeiksi. Kotimaisista viljoista ne poistettiin tässä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Puinti
linkissä kuvatulla tavalla:
"Puinnin jälkeen jyvät täytyi puhdistaa, mikä ennen siihen kehitettyjen koneiden aikaa oli monivaiheinen ja raskas työ. Puidun viljan puhdistukseen keksityt koneet (viskurit eli viskuukoneet) levisivätkin paljon nopeammin kuin puimakoneet. Viljan puhdistamiseen oli useita tapoja, joista yleisin oli viskaaminen. Viskatessa jyvät koottiin seinän juureen keoksi ja viskaaja istui keon viereen ja alkoi erityisellä pikku lapiolla heitellä jyviä kohti vastapäistä seinää. Tällöin suurimmat jyvät raskaimpina lensivät lähimmäksi seinää ja pienet jyvät, rikkaruohonsiemenet ja ruumenet (akanat) jäivät matkalle."
Olet pihalla. Helpeet on ihan eri asia kuin kuori. Kannattaa opetella viljanviljelyn perusteet.
Netistä löytyvissä lähteissä on kirjavuutta. Joissain lähteissä akanat samaistetaan helpeisiin. Voi olla, että käsitteiden erot johtuvat siitä, että sama käsite voi tarkoittaa eri asiaa eri viljalajeilla.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Kirjassa Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen, Ravintokasvit (löysin kirjan eilen omasta kirjahyllystäni) sanotaan
"Puitaessa riisin jyvät jäävät helpeiden ympäröimiksi ja sadoksi saatu tuote on nimeltään paddy rise. Helpeet irroitetaan vasta myllyssä, jolloin saadaan kokonaisia jyviä, ns ruskeaa riisiä"
Mitä tulee siihen, ovatko akanat ja helpeet sama asia, tälläinen löytyi
"PADDY RICE is rice that has been removed from the outer chaff, but still has it's outer husk. This gives the rice more nutrients than other, more processed forms of rice"
Tässä chaff on akanat ja husk kuori. Sanakirja.org väittää,että husk on myös akana.
Susa
Reactions:
Viestit: 7756
Liittynyt: 17 Tammi 2023, 15:19

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja Susa »

Susa
Reactions:
Viestit: 7756
Liittynyt: 17 Tammi 2023, 15:19

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja Susa »

SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 08:39
AimoJortikka kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:22
SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:15
Susa kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:58
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Näin ei ole, onhan kaupoissa täysjyväriisiä.
Olet väärässä. Täysjyväriisi on ns vähän hiottua riisiä. Sitä on hiottu vain kevyesti eli vain uloin kuorikerros mutta on se silti kuorittu. Hiottu vain vähemmän kuin ns tavallista riiviä.
Tarkemmin ajatellen, tämä onkin mielenkiintoista. Riisin uloin kerros on syömäkelvoton ja se poistetaan aina. Siis voi olla, että tämä kerros sisältää myrkyllisiä yhdisteitä. Varmaan osa niistä jää täysjyväriisiin, tuskin se poisto täydellistä on. Näin ajattelen siksi, että nuorempi poikani sai rajuja ripulioireita täysjyväriisistä, mutta huuhdeltu ja pitkään haudutettu valkoinen riisi ei aiheuttanut oireita. Voi olla, että huuhtominen poisti loput näistä myrkyllisistä aineista.
Riisinkuoresta voi tehdä öljyä, mutta ei ruokaöljyä, riisinleseistä tehdään ruokaöljyä.
Riisinkuori on oluentekijöille tuttu juttu.
Ruskeariisi ei ole erityisen vatsaystävällinen, eikä välttämättä mikään terveystuotekaan, vaikka superfoodina sitä mainostavatkin.

Riisinkuoriöljy - https://www.melkkobrew.fi/riisinkuori-5-l

Riisinleseöljy - https://fi.haozehealth.com/info/efficac ... 68998.html

Riisiä oluenpanijoille - https://www.melkkobrew.fi/riisinkuori-5-l

Ruskea vai valkoinen riisi - https://www.superfitme.fi/valkoinen-rii ... jyvariisi/

Riisin arseenipitoisuus - https://suomenterveysravinto.fi/blogi/a ... rfoodissa/
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Raamatussa Matteus 3:12, sanotaan näin
"Hänellä on viskuulapionsa kädessään, ja hän puhdistaa puimatantereensa kokonaan. Vehnänsä hän kokoaa varastoon, mutta akanat hän polttaa tulella,jota ei voi sammuttaa.”
Aiemmin tänne laittamani linkin mukaan akanoiden poistamisen yhteydessä poistui myös rikkaruohojen siemeniä. Nähtävästi polttamalla akanat ja rikkaruohojen (mahdollisesti myrkylliset) siemenet estettiin rikkaruohojen leviämistä.
Näin tehtiin jo Raamatun kirjoittamisen aikaan.
Vastaa Viestiin