Kosketuksen psykologiaa

Avatar
MooM
Reactions:
Viestit: 4817
Liittynyt: 30 Marras 2022, 08:29

Kosketuksen psykologiaa

Viesti Kirjoittaja MooM »

Hesarissa on jännä juttu ihmisten koskettamisesta (siis toinen toistensa). Osa jutusta pohjautuu tutkimukseen https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1519231112 , jossa ihmiset ovat kertoneet, mihin puoliso, perheenjäsen, tuttu jne saa koskettaa ja mihin ei. Näistä on koottu karttoja ja tässä miesten kertomat sallitut ja kielletyt kosketusalueet:
Näyttökuva 2024-03-06 144537.png
Kun selvitetään, miten korkea touchability index on (=miten laajalle alueelle erilaiset ihmiset saavat koskea), naisten sallitaan koskea isommalle alueelle (punaiset palkit) ja lisäksi naiset sallivat enemmän itsensä koskemista (oikeanpuoleinen data)
Näyttökuva 2024-03-06 1442262.png
Näyttökuva 2024-03-06 1442262.png (28.74 KiB) Katsottu 116 kertaa
Kosketuksen tyyppejä on

1MYÖNTEISET Ilmaisevat mieltymystä, kiintymystä ja seksuaalista kiinnostusta. Rakastavaiset kävelevät käsikkäin, vanhat rouvaystävykset käsikynkässä ja joukkuekaverukset käsi olalla. Hipaisu käsivarteen tai polveen ilmaisee kiinnostusta tutustua vähän syvemminkin.

2LEIKKISÄT Ilmaisevat ennen kaikkea pitämistä ja kiintymystä. Kutittelu, hiusten pörröttäminen tai muksaus olkavarteen voivat kertoa esimerkiksi siitä, että koskettaja on iloinen, kun saavuit paikalle. Liika voima tällaisissa kosketuksissa voi kieliä aggressiosta tai peräti vihasta.

3OHJAAVAT Viestivät siitä, että koskettaja tahtoo sinun tekevän jotakin. Lapsi pyrkii vangitsemaan huomion tarttumalla käteen. Kyse ei siis ole puhelimessa juoruavan vanhemman kiusaamisesta. Puhelua jatkava vanhempi puolestaan pyrkii ohjaamaan tenavan muualle kuljettamalla tätä olkapäistä. Kummankin otteen voima viestii siitä, miten tosissaan ollaan. Myös ohjauskosketukset voivat sisältää tunteita: hätää, harmistusta, huolta tai hermostumista.

4RITUAALISET Ilmaisevat melko tarkasti tunnistettavia viestejä. Poskisuudelmat, ylävitoset, kättelyt, morjenstukset tai vaikka käsi pään päällä siunaamiset kuuluvat näihin kosketustapoihin.

5TEHTÄVÄKESKEISET Toteuttavat tiettyä toimintaa ja välittävät tunnetta. Mummon tukeminen kyynärpäästä tämän noustessa tuolista kertoo, että koskettaja välittää ja huolehtii. Kun käsityönopettaja ohjaa kädestä pitäen, miten ketjusilmukka koukataan, hän samalla viestii, että pitää tärkeänä asian oppimista oikein. Jos ohjaavaa kättä ei ojenna sitä tarvitsevalle, tunneviesti on "minä en välitä".

6YHDISTELMÄT Sisältävät yhtä aikaa monenlaista kosketustapaa ja tunnetta. Usein juuri monimutkainen yhdistelmä paljastaa todellisen tavoitteen tai tunneviestin. Halaus ja hierominen, halaus ja taputtelu ja halaus ja puristaminen kertovat kukin oman viestinsä.

7TAHATTOMAT Koskettaja ei koeta välittää mitään tunnetta tai viestiä, mutta kosketettu saattaa silti kokea monenmoista. Viisas välttää ylitulkintaa: joskus toinen vain horjahtaa tai heilauttaa kättään ihan vahingossa
Liitteet
Näyttökuva 2024-03-06 144226.png
Näyttökuva 2024-03-06 144226.png (28.74 KiB) Katsottu 116 kertaa
While I had personally never felt the lack of a penis, I did admit that it was a handy thing to have along on a picnic…
D. Gabaldon