Kansainvälisen politiikan käsitteet: Keskinäisriippuvuus

Avatar
Purdue
Reactions:
Viestit: 1094
Liittynyt: 17 Helmi 2024, 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Kansainvälisen politiikan käsitteet: Keskinäisriippuvuus

Viesti Kirjoittaja Purdue »

Kansainvälisen politiikan käsitteet: Keskinäisriippuvuus


Monimutkainen keskinäisriippuvuus (Complex Interdependence) on käsite, joka ilmaantui kansainvälisen politiikan tutkimukseen 1970-luvulla. Tavallisen yksipuolisen riippuvuuden sijaan se kuvaa sitä kuinka eri toimijat varsinkin kansainvälisessä taloudessa ovat kummatkin riippuvaisia toisistaan.

Liberalistit ovat nähneet taloudellisen keskinäisriippuvuuden vähentävän sotia maailmassa, koska heidän mukaansa keskinäisriippuvuus tekee sodista liian kalliita sodan osapuolille.

Realistit taas ovat katsoneet, että monimutkainen keskinäisriippuvuus lisää valtion haavoittuvuuksia, ja on täten potentiaalinen uhka valtion turvallisuudelle.

Ja tässä voi erotella herkkyys- ja haavoittuvuusriippuvuuden. Herkkyysriippuvuus kuvastaa sitä kuinka valtio A voi olla lyhyellä aikavälillä herkkä sen suhteen mitä valtio B tekee. Haavoittuvuusriippuvuus taas kuvastaa pitkän aikavälin haavoittuvuuksia.

Ja jos ajattelee vaikkapa tuota Ukrainan sotaa ja lännen ja Venäjän suhteita tällä hetkellä, niin liberaalit olivat väärässä. Taloudellinen keskinäisriippuvuus energian, suorien investointien ja maailmankaupan aloilla ei estänyt Venäjää hyökkäämästä Ukrainaan, vaikka länsi on sen jälkeen laittanut aika kovat pakotteet Venäjälle. Nyt näitä keskinäisriippuvuuksia Venäjän ja lännen välillä on purettu.

Samoin USA ja Eurooppa on pyrkinyt aivan viime vuosina vähentämään tiettyjä riippuvuuksia Kiinasta. Ja tämä toiminta myös sopii tuohon realistiseen ajattelutapaan monimutkaisesta keskinäisriippuvuudesta.

Tuossa lyhyt video, joka käsittelee myös tätä aihetta:




Ja nykyään puhutaan myös "Aseistetusta keskinäisriippuvuudesta":

https://direct.mit.edu/isec/article/44/ ... l-Economic

Tämäkin käsite lyö tuota liberaalia ajattelua vasten kasvoja. Aseistetussa keskinäisriippuvuudessa (Weaponized Interdependence) on kyse siitä että valtio A käyttää valtion B haavoittuvuuksia tietoisesti hyväkseen. Jos valtio B esimerkiksi tarvitsee jotakin jota se voi saada vain valtiolta A, niin valtiolla A on keino jolla kiristää myönnytyksiä valtiolta B.


Mutta joo, tässä siis lanka jossa voi keskustella monimutkaisesta keskinäisriippuvuudesta kansainvälisissä suhteissa.
~ The road to wisdom is paved with the pain of understanding the world.