Elina ja Ville puolustavat työläisiä riistäjäyrittäjiltä

AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3209
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Elina ja Ville puolustavat työläisiä riistäjäyrittäjiltä

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

Tosin vain matuja, kantasuomalaiset saavat tulla toimeen omillaan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jar ... #gs.6h7xvj

"Järkyttynyt marjayrittäjä: Tuleva kausi on menetetty, jos ei saada Thaimaasta poimijoita"

"Lähes 40 vuotta marjayrittäjänä toimineelle Petri Lehtiniemelle on suuri järkytys, että ulkoministeriö ei myönnä tänä vuonna enää luonnonmarjapoimijoille turistiviisumeita.
– Kyllä tämä oli järkytys. Olen yllättynyt, miten äkillisesti linja muuttui ja viisumien myöntäminen keskeytettiin, Petri Lehtiniemi toteaa MTV Uutisille.
Lehtiniemi kertoo, että vielä joulukuussa ministeriöstä kerrottiin, että poimijat voivat tulla Suomeen nykyisen marjalain mukaisesti turistiviisumilla."

"Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan luonnonmarjapoimijat voivat tulla Suomeen kesällä työviisumilla, jolloin heihin sovelletaan työlainsäädäntöä ja vähintään kuukaudessa 1400 euron minimipalkkaa."

"– Kyllä poimija voi tämän verran ansaita, mutta siinä tulee varmaan poimijallekin verovelvoitteita. Metsämarjanpoimintaa ei voi verrata marjatilalla yhdessä kohdassa tapahtuvaan marjapoimintaan, Lehtiniemi sanoo.
Lehtiniemi kuvaa eroa siten, että metsässä joudutaan siirtymään paikasta toiseen.
– Miten tässä voidaan työaikalakia noudattaa? Ei kai tähän voi ruveta, jos ei voi lakia noudattaa? Luonnonmarjapoimintaa tarvitaan soveltava ratkaisu, että myös poimija pärjää.
Muut marjanpoimijat tulevat Suomeen kausityöntekijöiden viisumilla.
Työsuhteisesta poiminnasta on keskusteltu useita vuosia. Kyllä thaipoimijat on sitä mieltä, että tämä nykyinen malli on parempi kuin työsuhde, sillä Thaimaasta tulla tänne tienaamaan."
"Ulkoministeriön mukaan marjayrityksissä törkeää ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt käsittävät yhteensä satoja uhreja. "

Se on nämä rehelliset suomalaiset yrittäjät. Kun ajattelevat vain työntekijöidensä parasta. Mutta ovat vaikeuksissa kun pitäisi palkkaakin maksaa ja ihan lakia noudattaa. Jokainen voi sitten itse miettiä, olisiko tuo 1.400 euroa sopiva korvaus, jos työaika on "aina kun mahdollista", paikasta toiseen siirtymistä ei lasketa työaikaan ja tosiaan työaika on vuorokauden valoisa aika. Toisaalta saahan siinä levätä kun siirrytään paikasta toiseen, se on sitä laadukasta vapaa-aikaa.