Taidevisa - Helpohko - Ei saa luntata netistä eikä googlettaa

Taideitten ja Musiikin Saattelemana
Avatar
Kissatäti
Reactions:
Viestit: 2516
Liittynyt: 01 Joulu 2022, 16:51

Taidevisa - Helpohko - Ei saa luntata netistä eikä googlettaa

Viesti Kirjoittaja Kissatäti »

1. Tähtikirkas yö on Vincent van Goghin öljymaalaus, joka on näytillä New Yorkin modernin taiteen museossa.
Van Gogh maalasi huoneensa näkyvästä maisemasta yli 20 teosta, ja Tähtikirkas yö oli niistä ainoa, joka sijoittui yöaikaan. Maalauksessa näkyy Kuu, Venus ja Oinaan tähdistö, joiden sijainnit vastasivat kesäkuun 1889 aamuyön tähtitaivasta Saint-Rémyssa.
Minkä huoneen ikkunasta Van Gogh Tähtikirkkaan yön maalasi?

2. Mitä maalausta on kutsuttu nimellä: hollantilainen Mona Lisa?

3. Minkä niminen kuuluisa puupiirros? Se kuvaa kolmea venettä, jotka seilaavat keskellä myrskyävää merta. Kaiken keskellä on suuri, kumpuileva hyökyaalto, ja taustalla näkyy Fuji-vuori.
Teoksen on ajateltu kuvaavan kontrastia ihmiselämän pienuuden ja luontoäidin suuruuden välillä.
Japanilaistaiteilija Hokusain tekemä värillinen puupiirros tuskin on taideteoksena maailman arvostetuimpien joukossa, mutta se saattaa hyvin olla koko taiteen historian jäljitellyin teos.

4. Leonardo da Vincin pensselistä on syntynyt Mona Lisan lisäksi myös eräs toinen maailman arvostetuimmista maalauksista. Maalaus koristaa milanolaisen kirkon ruokasalia, ja se kuvaa Raamatun kohtausta, jossa Jeesus ilmoittaa yhden opetuslapsistaan pettävän hänet.
Teosta on ylistetty muun muassa siitä, miten se hyödyntää tilaa ja hallitsee perspektiivejä, liikkeitä sekä tunteita. Mikä on maalauksen nimi?

5. Eugène Delacroix’n Vapaus johtaa kansaa tai Vapaus barrikadeilla -teoksesta on tullut vallankumouksen symboli ympäri maailmaa. Maalauksen keskellä on vapautta symboloiva nainen, joka pitelee millaista tai minkä maan lippua?


6. Sikstuksen kappelin kattoa koristava Aatamin luominen on kaikille tuttu italialaistaiteilija Michelangelon freskomaalaus. Se kuvaa Raamatun luomiskertomusta, jossa Jumala antaa ensimmäiselle ihmiselle Aatamille elämän.
Maalauksessa alaston Aatami makaa maassa ja kurottaa sormellaan Jumalan sormea, joka lähestyy enkelien kannattamana. Teos keskittyykin sormien kohtaamiseen, ja se on kerännyt ylistystä siitä, miten käsien kosketus on sommiteltu kuvan keskipisteeseen.
Teoksen näkeminen livenä vaatii siis reissua Vatikaaniin, mutta sen eri versioihin voi törmätä vaikka ja missä, sillä Aatamin luominen on yksi kaikkien aikojen eniten jäljitellyistä uskonnollisista maalauksista.
Mitä sormea Aatami ojentaa koskettaakseen Jumalan etusormea?

7. Sandro Botticellin Venuksen syntymä on italialaisen renessanssitaiteen tunnetuimpia teoksia. Sen keskellä on simpukankuorella seisova alaston Venus, rakkauden ja kauneuden jumalatar, jota tuulen jumalat puhaltavat kohti rantaa.
Venuksen syntymä oli aikaansa nähden (1480-luku) poikkeuksellinen maalaus monella tapaa. Klassista mytologiaa ei ollut juuri kuvattu sitten antiikin Kreikan, ja alastoman naishahmon koko ja näkyvyys olivat myös poikkeuksellisia.
Maalauksen voi nähdä sisäisen ja ulkoisen kauneuden ylistyksenä, ja maalauksen Venus-hahmon on väitetty muistuttavan Firenzessä tunnettua Simonetta Vespuccia, jota pidettiin kauneuden ruumiillistumana.
Montako ihmismäistä hahmoa maalauksessa on?
Minkä värisiä ruusuja leijailee ilmassa?

8. Salvador Dalín Muiston pysyvyys on surrealismin tyylisuunnan tunnetuin teos ja samalla yksi 1900-luvun merkkiteoksista. Surrealismille on tyypillistä unenomaisuus ja kummallisuus, joihin ei liity sääntöjä.
Maalaus yhdistetään usein filosofisiin pohdintoihin, kuten siihen, mitä aika on. Maalauksen taustalla olevien vuorien on ajateltu symboloivan pysyvyyttä, joten maalaus asettaa myös vastakkain pysyvyyden ja katoavaisuuden teemat: ihmisen luomukset katoavat, siinä missä muu maailma kallioineen ja rantoineen porskuttaa eteenpäin.
Maalaus on ollut vuodesta 1934 esillä New Yorkin modernin taiteen museossa.
Montako kelloa maalauksen keskiössä on?


9. Mikä kuuluisa maalaus kuvaa eksistentiaalista ahdistusta; taustalla näkyy kaupunki, taivas on keltainen ja verenpunainen ja tiellä seisoo hahmo, joka on peittänyt korvansa?


10. Maailmankuulun Pablo Picasson tunnetuin teos Gernica kuuluu 1900-luvun tärkeimpiin teoksiin. Mitä se kuvaa?
Kuva
Teos on malliesimerkki kubismista, jossa taiteen kohteet hajotetaan osiin, sommitellaan uudelleen ja kuvataan samanaikaisesti monesta eri näkökulmasta. Maalauksen sommittelu tekeekin siitä sekä vaikuttavan että järkyttävän.
Teosta säilytettiin pitkään New Yorkin modernin taiteen museossa Picasson toiveiden mukaisesti. Se palasi Espanjaan vasta vuonna 1981 diktaattori Francon kuoleman jälkeen.
"Ikuisesti minun kuuni" syleilen kiireistä kuuta. "Ottakoon" he vain toteavat, kauniit aurinko ihmiset "jos se kerran on hänen kuunsa"