Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Punkero »

"Suurin osa analysoiduista lihankorvikkeista oli tehty soija-, herne- ja vehnäproteiinista, ja tähän liittyi myös tuotteiden suurin ravitsemuksellinen ongelma.
Nämä kasvit nimittäin sisältävät paljon fytaatteja. Ne sitoutuvat ravinnon sisältämiin mineraaleihin ja estävät niitä imeytymästä suoliston limakalvon lävitse.
Lihankorvikkeiden tapauksessa fytaatit sitoutuvat erityisesti rautaan mutta myös sinkkiin.

Ruotsalaisten analysoimissa lihankorvikkeissa fytaattien määrä oli niin suuri, että se esti käytännössä kaiken sinkin ja raudan imeytymisen.
Tutkijoiden mukaan fytaatti estää myös tuotteeseen lisätyn raudan imeytymisen.

Korkea fytaattipitoisuus johtuu osittain tuotantoprosessista.
Kun kasviproteiini on erotettu, se altistetaan korkealle paineelle ja lämpötilalle, jolloin proteiinin koostumus muuttuu ”lihaisammaksi”. Samalla tuotteeseen rikastuu fytaatteja."
https://tekniikanmaailma.fi/lehti/2a-20 ... 25ced0-500

Tutkimuksessa selvitettiin vain raudan ja sinkin imeytymistä, fytiinihappo kelatoi muitakin tarpeellisia aineita.

"Fytiinihappo eli fytaatti (C6H18O24P6) on orgaanisiin fosforiyhdisteisiin kuuluva yhdiste. Fytiinihappoa on kasveissa, erityisesti vilja- ja palkokasvien siemenissä, joissa se toimii kasvin fosforivarastona.
Kasveissa fytiinihappoa esiintyy myös sen suoloina fytaatteina.
Fytiinihappoa esiintyy runsaasti etenkin kokojyväviljassa ja -riisissä sekä maississa. Myös monet palkokasvit sisältävät paljon fytiinihappoa
Fytiinihapolla on voimakas taipumus kelatoida metalli-ioneja eli sitoa niitä huonosti liukenevaan muotoon. Kelaatio johtaa siihen, että ravinnon sisältämät metalliset hivenaineet muuttuvat huonosti imeytyviksi. Fytiinihappo estää voimakkaasti kalsiumin,[5] raudan[9] ja seleenin[13] imeytymistä sekä myös sinkin imeytymistä, vaikkakin heikommin[14].

Kokojyväriisin sisältämän kalsiumin, raudan ja sinkin moolimassasuhteet riisin sisältämään fytiinihappoon nähden ovat keskimäärin 0.24, 1 ja 15, mikä on johtanut kyseisten ravintoaineiden heikkoon imeytymiseen in vitro -kokeissa.
Esimerkiksi vuonna 2007 julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan fytaattien suuri määrä ravinnossa johtaa raudan ja sinkin biohyödynnettävyyden heikkenemiseen ja sillä on siten suuri osuus raudan ja sinkin puutteen selittäjänä"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fytiinihappo

"Sinkki on osallisena yli 200 entsyymin toiminnassa ja vaikuttaa hiilihydraattien, rasvojen ja nukleiinihappojen aineenvaihduntaan. Se on tarpeellinen ihmisen kasvua, kehitystä ja normaalia elämänkaarta ajatellen. Aivojen normaali kehitys riippuu sinkinsaannista.
Sinkki, tarve ja saanti

Sinkin keskimääräinen päivätarve on miehillä 6 mg ja naisilla 5 mg. Väestön saantisuositus on miehille 9 mg ja naisille 7 mg/vrk. Sinkkiä saadaan pääasiassa (noin 70%) eläintuotteista, erityisesti lihasta, ja kasvikunnan tuotteista viljasta. Sinkin hyväksikäytettävyys eri lähteissä vaihtelee. Lihan, maksan, munien ja kalan sinkki on helposti imeytyvässä muodossa kun taas viljassa se on huonommin imeytyvässä muodossa.
Sinkki, puute ja yliannostus

Sinkinpuutteen oireita ovat ruokahaluttomuus, kasvun hidastuminen, ihomuutokset ja immunologiset poikkeavuudet. Vaikea sinkin puute hidastaa kasvua ja sukukypsyyden saavuttamista ja aiheuttaa iho-oireita ja hiustenlähtöä."
https://www.terve.fi/artikkelit/sinkki

"Keliakia ja muut ravinnon imeytymiseen vaikuttavat tilat voivat johtaa raudanpuutteeseen. Nykyään on harvinaista, että raudanpuute johtuu ravinnon liian vähäisestä raudan määrästä. Suomessa raudan pääasialliset lähteet ovat täysjyväviljatuotteet, liha, lihavalmisteet ja liharuoat.
Anemia voi aiheuttaa väsymystä, kalpeutta, päänsärkyä, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä.
Muita raudanpuutteeseen liittyviä oireita voivat olla kielikipu, kipu niellessä tai kynsien haurastuminen. Anemia voi pahentaa sydän- ja keuhkosairauden oireita.
Lievä anemia ja raudanpuute ei aina "tunnu", sillä elimistö pystyy sopeutumaan anemiaan, joka kehittyy hitaasti."
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00867#s3

Aika paljon kehityshäiriöisiä lapsia voisi syntyä jos liha korvattaisiin prosessoiduilla, kasviperäisillä lihankorvikkeilla.
Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Punkero »

Spiruliina voi olla hyvä lisäravinne, mutta ei sillä ruoka-aineita voi korvata.
Itse en aio maistaa, syön mielummin pihvejä, kanaa, kalaa ja muuta ihmiselle sopivaa ravintoa.
AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3080
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

On valitettavasti olemassa erittäin ikäviä tapauksia, joissa vegaanivanhemmat ovat aiheuttaneet lapsilleen ikäviä haittoja ruokavaliollaan. Se on ikävää.

Mutta itse aiheeseen. niin jos puhutaan kasvavien lasten ravitsemuksesta niin jonkunlainen määrä eläinproteiinia on tarpeen.

Täysikasvuinen ihminen sen sijaan tulee tarvittaessa toimeen hyvinkin kasvipohjaisella ruokavaliolla. Nyt jos oikeasti tulisi poikeusajat, niin kuvitteletteko te, että silloin vedetään pihvejä? Ei todellakaan. Silloin ihmisille syötetään kaikki se ohra ja vehnä ja kaura mikä nyt syötetään sioille. Ja sillä täysikasvuiset ihmiset pysyisivät ihan hyvin hengissä, ei mitään ongelmaa.
Avatar
Enigma
Reactions:
Viestit: 2979
Liittynyt: 07 Joulu 2022, 23:11

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Enigma »

AimoJortikka kirjoitti: 27 Tammi 2023, 16:42 On valitettavasti olemassa erittäin ikäviä tapauksia, joissa vegaanivanhemmat ovat aiheuttaneet lapsilleen ikäviä haittoja ruokavaliollaan. Se on ikävää.
En ole vagaani, mutta väitän silti, että nuo ongelmat melko marginaalisia siihen lihavuuteen nähden, joka nykyihmisiä vaivaa. Etenkin lapsen lihavuus on melkein vanhempien rikos.
Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Punkero »

Kaikki kasvissyöjät jotka tunnen, ovat ylipainoisia.
Kasvisruokaa ja hiilihydraatteja pitää syödä aika paljon jos aikoo saada riittävän määrän proteiineja, ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää ruokahalua. Rehuja kun syö, hetken päästä on taas nälkä.
Avatar
Enigma
Reactions:
Viestit: 2979
Liittynyt: 07 Joulu 2022, 23:11

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Enigma »

Punkero kirjoitti: 27 Tammi 2023, 17:27 Kaikki kasvissyöjät jotka tunnen, ovat ylipainoisia.
Kasvisruokaa ja hiilihydraatteja pitää syödä aika paljon jos aikoo saada riittävän määrän proteiineja, ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää ruokahalua. Rehuja kun syö, hetken päästä on taas nälkä.
Pelkillä kasviksilla, pitää joukossa olla paljon palkokasveja, esim. papuja.

Toisaalta nykyään tämä proteeni on lähes synonyymi lihalle ja makunautinnoille. Kalassa se on paljon fiksummassa muodossa, mutta sen puolesta ei älämölöillä. Ja ylipäätän proteiin tarve on liian isossa roolissa. Ei sitä niin valtavia määriä tarvitse, jos muuten elää terveellisesti.
Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Punkero »

Enigma kirjoitti: 27 Tammi 2023, 17:33
Punkero kirjoitti: 27 Tammi 2023, 17:27 Kaikki kasvissyöjät jotka tunnen, ovat ylipainoisia.
Kasvisruokaa ja hiilihydraatteja pitää syödä aika paljon jos aikoo saada riittävän määrän proteiineja, ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää ruokahalua. Rehuja kun syö, hetken päästä on taas nälkä.
Pelkillä kasviksilla, pitää joukossa olla paljon palkokasveja, esim. papuja.

Toisaalta nykyään tämä proteeni on lähes synonyymi lihalle ja makunautinnoille. Kalassa se on paljon fiksummassa muodossa, mutta sen puolesta ei älämölöillä. Ja ylipäätän proteiin tarve on liian isossa roolissa. Ei sitä niin valtavia määriä tarvitse, jos muuten elää terveellisesti.
Normaalipainoinen ihminen tarvitsee n. 100g proteiinia päivässä riippumatta siitä kuinka terveellisesti uskoo elävänsä.
Lähes kaikki vegaanien tärkeimmät proteiinin lähteet sisältävät paljon fytiinihappoa, mikä estää tärkeiden, pääasiassa lihasta ym saatavien aineiden imeytymistä.
Avatar
Enigma
Reactions:
Viestit: 2979
Liittynyt: 07 Joulu 2022, 23:11

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Enigma »

Punkero kirjoitti: 27 Tammi 2023, 18:15
Enigma kirjoitti: 27 Tammi 2023, 17:33
Punkero kirjoitti: 27 Tammi 2023, 17:27 Kaikki kasvissyöjät jotka tunnen, ovat ylipainoisia.
Kasvisruokaa ja hiilihydraatteja pitää syödä aika paljon jos aikoo saada riittävän määrän proteiineja, ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää ruokahalua. Rehuja kun syö, hetken päästä on taas nälkä.
Pelkillä kasviksilla, pitää joukossa olla paljon palkokasveja, esim. papuja.

Toisaalta nykyään tämä proteeni on lähes synonyymi lihalle ja makunautinnoille. Kalassa se on paljon fiksummassa muodossa, mutta sen puolesta ei älämölöillä. Ja ylipäätän proteiin tarve on liian isossa roolissa. Ei sitä niin valtavia määriä tarvitse, jos muuten elää terveellisesti.
Normaalipainoinen ihminen tarvitsee n. 100g proteiinia päivässä riippumatta siitä kuinka terveellisesti uskoo elävänsä.
Lähes kaikki vegaanien tärkeimmät proteiinin lähteet sisältävät paljon fytiinihappoa, mikä estää tärkeiden, pääasiassa lihasta ym saatavien aineiden imeytymistä.
Taitaa olla noin 1g/ painokilo. eli 50kg nainen tarvitsee 50g.

Proteiinia on pavuissa noin 30%, leivässäkin 10%. Eli kyllä noita on muitakin läheitä kuin liha. Toki helpommalla pääsee, kun syö eläinperäistä ruokaa.

Ja tuosta painosta pitäisi vähentää se läskin määrä. Jos ihmisellä 20kg ylipainoa, niin ei hän kuitenkaan tarviste 20g lisää proteiinia, vaan lisää liikuntaa.
Avatar
Keijona
Reactions:
Viestit: 9462
Liittynyt: 02 Joulu 2022, 12:39

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Keijona »

"Tätä se mun uneni tiesi"

Kun vuosikymmenten pääasiallinen kasvissyönti on pikkuhiljaa vaihtunut lihansyöntiin. Koska koronan myötä alkoi eines tiskit olla niin täynnä kaikenlaista korviketta, että alkoi tuntumaan että ehkäpä terveellisempää onkin tuo liha, eikä tuollaiset erityisjalosteet, jotka haisee enemmän bisneksellä kuin miltään muulta.
Same same but different
Brainwashed
Reactions:
Viestit: 5790
Liittynyt: 29 Marras 2022, 23:28

Re: Kasviperäisten lihankorvikkeiden vakavat terveyshaitat

Viesti Kirjoittaja Brainwashed »

Fundamentalistinen vegaanius on pohjimmiltaan vakava MT häiriö, samaa vakavuusluokkaa anorexian ja bulimian kanssa fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

8-)
”Brainwashed on tyyppi joka latelee omakohtaista törkyy muitten päähän väheksyttävästi, - samalla mainostaen omaa figuuriaan.”

- anonymous admirer
Vastaa Viestiin