Kysymys turpeesta ja hiilestä

Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Re: Kysymys turpeesta ja hiilestä

Viesti Kirjoittaja Punkero »

Eikös se selviä palamisjäännöksestä. Tuhkassa on oksideja, esim. K, Mg, ne reagoivat kuumuuden poistuttua ilman kosteuden kanssa ja sitovat sitten hiilidioksidia ilmasta, kuumuudessa karbonaatit hajoavat oksideiksi.
Turpeen alkuainekoostumus on, hiiltä 48 – 60 %, happea 38 - 30 %, vetyä 6.5 - 5% ja typpeä 0,5 – 3%.
Lisäksi pieni määrä muita alkuaineita.
Jos C 55%, H 6%, O 34%, loput muita alkuaineita, syntyy 100 grammasta vedetöntä turvetta hiilidioksidia;
55g hiiltä jaettuna hiilen atomimassalla 12 = 4,58 moolia, hapen atomimassa 16g x 4,58mol x 2 = 147g + 55g C = 202g CO2
Avatar
Molli
Reactions:
Viestit: 1050
Liittynyt: 30 Marras 2022, 18:51

Re: Kysymys turpeesta ja hiilestä

Viesti Kirjoittaja Molli »

...maallikko ajattelijalle savukaasujen miettimisessä, kemiallisen reaktion laskennan jälkeen ongelmaksi muodostuu, kun itse ainakaan ole perehtynyt, mutta kertaalleen kaukolämpökeskuksella vieraileena mieleen jäi leijupetikattiloiden jälkeen energiaa otettiin vielä talteen savukaasujen pesulla vesiverholla.. näin savukaasut tulee paljon puhtaampaa ulos piipusta. Sen enempää asiaan olekkaan perehtynyt asiaan.
"..noin yleisesti.. ..säkällä mennään.."
Punkero
Reactions:
Viestit: 977
Liittynyt: 28 Joulu 2022, 15:27

Re: Kysymys turpeesta ja hiilestä

Viesti Kirjoittaja Punkero »

[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: 09 Helmi 2023, 23:46
Eli liittyen tähän hajautettuun sähköntuotantoon puukaasugeneraattorilla:

viewtopic.php?t=614
[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: 22 Tammi 2023, 14:15 Spirulina, muista mikrolevistä poiketen, ei kasva pH 7 vaan optimaalinen pH on lähemmäs 11. Vertailun vuoksi, emäksisenä pidetty ruokasooda on vain pH 9.
Ruokasoodan sijasta, käytämme pH nostamiseen lipeää jota itseasiassa pitää ennen antamista levälle laimentaa kun lipeän pH voi olla yli 14.
Teollisesti kasvatetussa spirulinassa kasvunesteen pH nostetaan ruokasoodalla,
9 pH ollessa riittämätön spirulinalle niin ruokasoodan käyttö ei senkään takia ole mielekästä ja lisäksi kasvatuksen mikrobiologinen turvallisuus nousee hurjasti kun pH on 9 sijasta 11.
Itse aiheeseen, koska osana spirulinan kasvatusta tarvitsemme lipeää, olisi järkevää tuottaa itse siihen tarvittava tuhka.
Spiruliina tarvitsee hiilidioksidia kasvaakseen, CO2 reagoi NaOH kanssa ja syntyy ruokasoodaa.
Tuhkasta saa kaliumhydroksidia KOH, mikä reagoi CO2 kanssa, syntyy kaliumvetykarbonaattia.
Tuhkassa on paljon muitakin aineita, vesiliuoksessa syntyy myös mm. kalsium- ja magnesiumhydroksidia, jotka nostavat PHta, niistäkin syntyy karbonaatteja CO2 kanssa.
Vastaa Viestiin