Jotkut hiivoista saattaa aiheuttaa fungemian, tosin tietääkseni pitää olla joku paha perussairaus.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑11 Helmi 2023, 17:27 Muistan lukeneeni jostain, et maailman vanhin hapanjuuri olisi 200 vuotias. Ennenvanhaan matkamiehillä vyölaukussa oli aina pieni pala hapanjuurta, josta sai sit uuden taikinan ku oli perillä.
Ohjeet hapanjuureen:
https://www.hapanjuuri.fi/juuren-luominen-ja-yllaepito
Wikipediassa:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sourdough
Koska minulla on synnyinlahjana tehdä kaikki asiat omalla tavalla, myöskin teen ihan oman hapanjuuren mikrobiston.
Ensin tehdään juuri:
Keitettyä lähdevettä, kaura-, vehnä-, ja ruisjauhoja luomuna, hunajaa hitusen ja ruusuolaa ripaus. Annetaan itää lämpimässä mutta astia hengittäen päivän ajan.
Samalla tehdään tällainen mikrobimixaus:
- keitettyä lähdevettä
- luomu omenaviinietikka
- luomu soijakastike
- b. subtilis (heinää pidetään vedessä päivän, mihin sekoitettu keitettyä perunaa + ripaus suolaa, vesi sekoitetaan muihin listan aineisiin, jos heinävesi alkaa haista pahalle käytän valmista b. subtilista eristettynä)
- pergaa
- peruna (keitetty kuorineen ja muussattu)
- luomurypäle
- s. boulardii
Mikrobiliemi niinikään pidetään päivän itämässä.
Jauhotaikina + mikrobiliemi sekoitetaan + lisää keitettyä vettä + jauhoja ja perunamuussia ruoaksi ja annetaan itää taas päivä.
Tätä toistetaan sen pari viikkoa mitä normaalikin juuri kestää valmistua ja lisätään joka päivä siis lisää keitettyä vettä, jauhoja, perunamuussia ja hitunen suolaa.
Aattelin laittaa ton sellaiseen 30 litran viinisammioon ja myös ilmastimen, mikä pulputtaisi mikrobimönjää esim. kerran tai kaksi päivässä vartin ajan. Monet mikrobit mitkä siel elää, haluaisi happea välillä.
Josko se parin viikon päästä ei haise pahalle, niin teen leipää. Ekaks syön yhden leivän ja jos ei tuu oireita parin päivän sisällä, kokeilen vetää koko päivän pelkkää leipää ja jos oireita ei tule, koe on onnistunut. Tietty tän ois tarkoitus terveellisen lisäksi maistua hyvältä.
Hapanjuuri
Re: Hapanjuuri
- Minimus Yahves
- Reactions:
- Viestit: 2794
- Liittynyt: 15 Joulu 2022, 18:46
- Paikkakunta: Tellus
Re: Hapanjuuri
Hapanjuuresta tulee maailman parhaat leivät. Mutta en ymmärrä miksi aloittaja haluaa tuhota villihiivojen elinolosuhteet hunajalla ja suolalla?
Re: Hapanjuuri
Todennäköinen lopputulos on tuosta mätää mössöä. Älä vaan erehdy syömään sitä. Miksi haluat tehdä kaikki vaikeamman kautta. On paljon helpompia tapoja hankkia taikinajuuri.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑11 Helmi 2023, 17:27 Muistan lukeneeni jostain, et maailman vanhin hapanjuuri olisi 200 vuotias. Ennenvanhaan matkamiehillä vyölaukussa oli aina pieni pala hapanjuurta, josta sai sit uuden taikinan ku oli perillä.
Ohjeet hapanjuureen:
https://www.hapanjuuri.fi/juuren-luominen-ja-yllaepito
Wikipediassa:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sourdough
Koska minulla on synnyinlahjana tehdä kaikki asiat omalla tavalla, myöskin teen ihan oman hapanjuuren mikrobiston.
Ensin tehdään juuri:
Keitettyä lähdevettä, kaura-, vehnä-, ja ruisjauhoja luomuna, hunajaa hitusen ja ruusuolaa ripaus. Annetaan itää lämpimässä mutta astia hengittäen päivän ajan.
Samalla tehdään tällainen mikrobimixaus:
- keitettyä lähdevettä
- luomu omenaviinietikka
- luomu soijakastike
- b. subtilis (heinää pidetään vedessä päivän, mihin sekoitettu keitettyä perunaa + ripaus suolaa, vesi sekoitetaan muihin listan aineisiin, jos heinävesi alkaa haista pahalle käytän valmista b. subtilista eristettynä)
- pergaa
- peruna (keitetty kuorineen ja muussattu)
- luomurypäle
- s. boulardii
Mikrobiliemi niinikään pidetään päivän itämässä.
Jauhotaikina + mikrobiliemi sekoitetaan + lisää keitettyä vettä + jauhoja ja perunamuussia ruoaksi ja annetaan itää taas päivä.
Tätä toistetaan sen pari viikkoa mitä normaalikin juuri kestää valmistua ja lisätään joka päivä siis lisää keitettyä vettä, jauhoja, perunamuussia ja hitunen suolaa.
Aattelin laittaa ton sellaiseen 30 litran viinisammioon ja myös ilmastimen, mikä pulputtaisi mikrobimönjää esim. kerran tai kaksi päivässä vartin ajan. Monet mikrobit mitkä siel elää, haluaisi happea välillä.
Josko se parin viikon päästä ei haise pahalle, niin teen leipää. Ekaks syön yhden leivän ja jos ei tuu oireita parin päivän sisällä, kokeilen vetää koko päivän pelkkää leipää ja jos oireita ei tule, koe on onnistunut. Tietty tän ois tarkoitus terveellisen lisäksi maistua hyvältä.
Re: Hapanjuuri
https://sic.fimea.fi/verkkolehdet/2018/ ... ia-lisatty[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑11 Helmi 2023, 17:27 Muistan lukeneeni jostain, et maailman vanhin hapanjuuri olisi 200 vuotias. Ennenvanhaan matkamiehillä vyölaukussa oli aina pieni pala hapanjuurta, josta sai sit uuden taikinan ku oli perillä.
Ohjeet hapanjuureen:
https://www.hapanjuuri.fi/juuren-luominen-ja-yllaepito
Wikipediassa:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sourdough
Koska minulla on synnyinlahjana tehdä kaikki asiat omalla tavalla, myöskin teen ihan oman hapanjuuren mikrobiston.
Ensin tehdään juuri:
Keitettyä lähdevettä, kaura-, vehnä-, ja ruisjauhoja luomuna, hunajaa hitusen ja ruusuolaa ripaus. Annetaan itää lämpimässä mutta astia hengittäen päivän ajan.
Samalla tehdään tällainen mikrobimixaus:
- keitettyä lähdevettä
- luomu omenaviinietikka
- luomu soijakastike
- b. subtilis (heinää pidetään vedessä päivän, mihin sekoitettu keitettyä perunaa + ripaus suolaa, vesi sekoitetaan muihin listan aineisiin, jos heinävesi alkaa haista pahalle käytän valmista b. subtilista eristettynä)
- pergaa
- peruna (keitetty kuorineen ja muussattu)
- luomurypäle
- s. boulardii
Mikrobiliemi niinikään pidetään päivän itämässä.
Jauhotaikina + mikrobiliemi sekoitetaan + lisää keitettyä vettä + jauhoja ja perunamuussia ruoaksi ja annetaan itää taas päivä.
Tätä toistetaan sen pari viikkoa mitä normaalikin juuri kestää valmistua ja lisätään joka päivä siis lisää keitettyä vettä, jauhoja, perunamuussia ja hitunen suolaa.
Aattelin laittaa ton sellaiseen 30 litran viinisammioon ja myös ilmastimen, mikä pulputtaisi mikrobimönjää esim. kerran tai kaksi päivässä vartin ajan. Monet mikrobit mitkä siel elää, haluaisi happea välillä.
Josko se parin viikon päästä ei haise pahalle, niin teen leipää. Ekaks syön yhden leivän ja jos ei tuu oireita parin päivän sisällä, kokeilen vetää koko päivän pelkkää leipää ja jos oireita ei tule, koe on onnistunut. Tietty tän ois tarkoitus terveellisen lisäksi maistua hyvältä.
Jeps, se oli just tuo s. boulardii, mutta jos on fyysisesti suhtkoht terve, ei haittaa.
Re: Hapanjuuri
"Aattelin laittaa ton sellaiseen 30 litran viinisammioon ja"
Ajattelitko tehdä 10000 kiloa leipää kerralla vai juotko loput ja uskottelet itsellesi kompostiliejun olevan kiljua?
Ajattelitko tehdä 10000 kiloa leipää kerralla vai juotko loput ja uskottelet itsellesi kompostiliejun olevan kiljua?
Re: Hapanjuuri
Meinaatko tehdä suolankin itse?[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 16:41Itseasia, sitku rikastun spirulinalla ni aion perustaa muitakin yrityksiä pari tusinaa. Yks on leipäfirma.
Siel ei käytetä myrkkysuolaa mis paakkuuntumisenestoaineena tätä:
Ainekset:
Ruokasuola, kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine (E 535).
https://meira.fi/tuote/ruokasuola/
E535 - Natriumferrosyanidi
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikk ... odit/e535/
Re: Hapanjuuri
Joku tuolla valitteli, kun oli 200 miljoonaa vuotta vanhan Himalajan kristallisuolan parasta ennen päiväys mennyt umpeen.
Että voikin jollakin olla huono tuuri.
Että voikin jollakin olla huono tuuri.
Re: Hapanjuuri
Ihan on tosi juttu.
Re: Hapanjuuri
Kyllä yli 200miljoonan vuoden ikäinen mikä tahansa on jo tullut vanhaksi. Ja tuo Himalajan ihme suolakin on nykyään aikamoinen "lejeerinki".
Imenyt itseensä kaikenlaisia saasteita.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... 1a2520115e
Imenyt itseensä kaikenlaisia saasteita.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... 1a2520115e
Re: Hapanjuuri
Kalliosta se louhitaan ruokasuolakin eikä tuo Himalajan suola niin kovin puhdasta ole. Himalajan suolassa on muun muassa alumiinia, elohopeaa, lyijyä ja poloniumia. Sen punainen väri tulee ruosteesta.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 17:50Merisuolaa en käyttäisi, koska ihmiset on tehny meristä niin saastaisia.Tonttu kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 17:33Meinaatko tehdä suolankin itse?[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 16:41Itseasia, sitku rikastun spirulinalla ni aion perustaa muitakin yrityksiä pari tusinaa. Yks on leipäfirma.
Siel ei käytetä myrkkysuolaa mis paakkuuntumisenestoaineena tätä:
Ainekset:
Ruokasuola, kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine (E 535).
https://meira.fi/tuote/ruokasuola/
E535 - Natriumferrosyanidi
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikk ... odit/e535/
Himalajan suola on puhdasta, koska se louhitaan kalliosta.
Re: Hapanjuuri
Aika helposti.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 18:28 Miten vuoren sisässä oleva suola imee itseensä ilmaa, kiven läpi?
https://www.google.com/search?q=himalaj ... 03&bih=955
Re: Hapanjuuri
More importantly, some samples of Himalayan pink salt have been found to contain potentially toxic elements like arsenic, mercury, and lead.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 18:28 Oiskos lähdettä tolle et himalajan suolas esim elohopeaa kertynyt?
https://www.thehealthyjournal.com/faq/d ... ve-mercury
Re: Hapanjuuri
Taitaa olla dieseltraktoreita tuossa. Suolaahan ei puhdisteta joten myös dieselöljyä voi löytyä suolasta.Susa kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 18:35Aika helposti.[:] The Tiikeri [:] kirjoitti: ↑12 Helmi 2023, 18:28 Miten vuoren sisässä oleva suola imee itseensä ilmaa, kiven läpi?
https://www.google.com/search?q=himalaj ... 03&bih=955
Re: Hapanjuuri
Jos siellä Himalajalla on rautaa niin paljon että sotkee/värjää suolan, on siellä silloin myös muita mineraaleja. Ajattele nyt vaikka Talvivaaran kaivosta ja sen metalleja. Tai Elijärveä.
Knuutilta voit kysellä laboratoriotutkimuksista.
Matti Juhani Knuuti (s. 1960)[4] on suomalainen lääkäri ja tutkija. Hän toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteisen valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana ja professorina.[2][5] Hän toimii samalla ylilääkärinä Tyksin kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten yksikössä. Hän on myös Leidenin yliopiston (Leiden University Medical Center) kardiologian klinikan vieraileva professori kaudella 2019–2025.
Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kertoo tuoreessa teoksessaan Kauppatavarana terveys, selviydy terveysväitteiden viidakossa (Minerva) mitä Himalajan suola oikein on.
Knuuti toteaa, että monet Himalajan suolaan liitetyt väitteet ovat perättömiä.
Terveyshyötyjä ei ole Knuutin kukaan odotettavissa, jos vaihtaa tavallisen ruokasuolan Himalajan suolaan. Sen sijaan vaihtaja voi jäädä ilman tarpeellista jodia, sillä vain osaan suolatuotteista on lisätty sitä.
Himalajan suola on etupäässä natriumin ja kloorin yhdistettä, natriumkloridia.
Himalajan suolassa on myös muun muassa alumiinia, elohopeaa, lyijyä ja poloniumia.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/b9 ... 300b4e340b
Knuutilta voit kysellä laboratoriotutkimuksista.
Matti Juhani Knuuti (s. 1960)[4] on suomalainen lääkäri ja tutkija. Hän toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteisen valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana ja professorina.[2][5] Hän toimii samalla ylilääkärinä Tyksin kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten yksikössä. Hän on myös Leidenin yliopiston (Leiden University Medical Center) kardiologian klinikan vieraileva professori kaudella 2019–2025.
Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kertoo tuoreessa teoksessaan Kauppatavarana terveys, selviydy terveysväitteiden viidakossa (Minerva) mitä Himalajan suola oikein on.
Knuuti toteaa, että monet Himalajan suolaan liitetyt väitteet ovat perättömiä.
Terveyshyötyjä ei ole Knuutin kukaan odotettavissa, jos vaihtaa tavallisen ruokasuolan Himalajan suolaan. Sen sijaan vaihtaja voi jäädä ilman tarpeellista jodia, sillä vain osaan suolatuotteista on lisätty sitä.
Himalajan suola on etupäässä natriumin ja kloorin yhdistettä, natriumkloridia.
Himalajan suolassa on myös muun muassa alumiinia, elohopeaa, lyijyä ja poloniumia.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/b9 ... 300b4e340b