Uni (Ja unirytmi)

Mikä on unirytmisi?

Nukun aina säännöllisesti oli elämäntilanne mikä hyvänsä
1
20%
Uni vaihtelee elämäntilanteen mukaan
1
20%
Unimääräni on muuttunut iän mukaan
0
Ei ääniä
Psyykkinen vointini vaikuttaa uneen (Tai päinvastoin)
3
60%
En nuku lainkaan
0
Ei ääniä
Nukun lähes koko ajan (Teen vain välttämättömät askareet)
0
Ei ääniä
Jokin muu vaihtoehto, mikä?
0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 5

Avatar
Deimos
Reactions:
Viestit: 7081
Liittynyt: 30 Marras 2022, 04:50

Uni (Ja unirytmi)

Viesti Kirjoittaja Deimos »

Säännöllinen unirytmi on ymmärtääkseni yksi terveyden kulmakivistä. Työ, opiskelu, sairaudet, liikunta (Tai sen puute), ihmissuhteet ja monet muut asiat vaikuttavat kuitenkin unirytmiin. Stressitilanne saattaa lisätä unen tarvetta tai vähentää sitä. Riippunee yksilöstä. Sen enempää puuttumatta uniin itsessään ja unien sisältöön REM-unen aikana näemme unia jossa unissa käsittelemme jokapäiväisiä asioita. On sanottu että unien aikana prosessoimme ongelmia ja poistamme ns. "Kuonaa" mielestämme.

Onko unirytmi säännöllistä vai onko se vaihdellut elämän tilanteiden mukaan? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet sinulla uneen ja unirytmiin?

Itselläni oli yli kymmenen vuoden unettomuusjakso jossa nukuin 2-3 tuntia yössä. Nyt se näyttää päättyneen ja kuten yleensäkin minulla muutokset ovat hyvin nopeita ja äkillisiä. Tuntuu että nyt olen alkanut ottamaan takaisin sitä unta jonka noiden kymmenen vuoden aikana olen menettänyt. Nyt uni on yhtäkkiä 6-9 tuntia.
-"Being sane while your are insane is most difficult thing to do."
Avatar
MooM
Reactions:
Viestit: 4894
Liittynyt: 30 Marras 2022, 08:29

Re: Uni (Ja unirytmi)

Viesti Kirjoittaja MooM »

Unirytmi on aika vakio, ellei ole syytä valvoa eri tavalla (juhliminen, työjutut tms). Nukkumaan klo 11-12 ja herään itsestään 7 tienoilla, ja jos en halua vielä nousta, saatan nukkua vielä tunnin lisää. Unen laatuun kyllä vaikuttaa psyykkinen vointi. Stressi, kiire ja huolet valvottaa, sekä pidentämällä nukahtamisaikaa tai sitten herään yöllä enkä saa unta. Voi mennä tunti, kasi tai kolmekin niin, että ei pääse kunnon uneen, vaan torkkuu ja angstaa jostain puolisekavasta asiasta ja tajuaa, että pitäisi nukkua. Näitä on jaksoissa viikon tai parin ajan tai sitten yksittäisiä öitä ennen jotain tärkeää ja erilaisia epävarmuuksia ja säätämisiä sisältävää tapahtumaa.
While I had personally never felt the lack of a penis, I did admit that it was a handy thing to have along on a picnic…
D. Gabaldon
Vastaa Viestiin