CEERS 1019

Ajatuksia luonnontieteiden eri osa-alueilta.
Avatar
Varaktori
Reactions:
Viestit: 3166
Liittynyt: 05 Tammi 2023, 21:36

CEERS 1019

Viesti Kirjoittaja Varaktori »

NASA kirjoitti:Researchers have discovered the most distant active supermassive black hole to date with the James Webb Space Telescope. The galaxy, CEERS 1019, existed just over 570 million years after the big bang, and its black hole is less massive than any other yet identified in the early universe. Not only that, they’ve easily “shaken out” two more black holes that are also on the smaller side, and existed 1 and 1.1 billion years after the big bang. Webb also identified eleven galaxies that existed when the universe was 470 to 675 million years old. The evidence was provided by Webb’s Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) Survey, led by Steven Finkelstein of the University of Texas at Austin. The program combines Webb’s highly detailed near- and mid-infrared images and data known as spectra, all of which were used to make these discoveries.
https://www.nasa.gov/feature/goddard/20 ... le-to-date

Tämä on myös mielenkiintoinen havainto kun tuostahan ei ole enää pitkä matka menneisyyteen kun ollaan jo reionisaatiossa. :mrgreen: Sehän kai sijoitetaan 150-550 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.
Avatar
Varaktori
Reactions:
Viestit: 3166
Liittynyt: 05 Tammi 2023, 21:36

Re: CEERS 1019

Viesti Kirjoittaja Varaktori »

Onhan meillä sitten HD1 z≈13,27 eli 330 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksestä jos lähemmäs pitää päästä. Tästä kai vieläkin kiistellään, että onko se galaksi ensinkään. Kai tämänkin keskustassa on musta aukko. :mrgreen:

En muistanutkaan että onhan meillä GS-z13-0 z=13,2 joka on ihan galaksiksi varmistunut.

EDIT:
Korjailtiin vähän typeryyksiä.
Avatar
Varaktori
Reactions:
Viestit: 3166
Liittynyt: 05 Tammi 2023, 21:36

Re: CEERS 1019

Viesti Kirjoittaja Varaktori »

Olen koittanut kaivella tietoa miten vanhoja galaksit voivat nykykäsityksen mukaan olla. Aika usein törmää lukuun 200 miljoonaa vuotta ennen alkuräjähdystä ja jopa 100 miljoonaa vuotta vuotta ennen alkuräjähdystä vilahteli jossain. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa asiasta? Minun silmääni näyttäisi sille, että nyt tiedossa olevat sopivat vielä hyvin nykyisiin teorioihin maailmankaikkeuden synnystä vaikka täällä asiaa onkin kyseenalaistettu.
Avatar
KultaKikkare
Reactions:
Viestit: 4972
Liittynyt: 28 Marras 2022, 22:30

Re: CEERS 1019

Viesti Kirjoittaja KultaKikkare »

ChatGPT
NASA on ilmoittanut havainneensa James Webb -avaruusteleskoopilla tähän mennessä etäisimmän aktiivisen supermassiivisen mustan aukon. Kyseinen musta aukko sijaitsee galaksissa nimeltä CEERS 1019 ja syntyi noin 570 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tämä musta aukko on vähemmän massiivinen kuin mikään muu varhaisessa universumissa havaittu musta aukko. Lisäksi havaintojen perusteella on löydetty kaksi muuta pienempiä mustia aukkoja, jotka syntyivät 1 ja 1,1 miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Teleskooppi tunnisti myös yksitoista galaksia, jotka olivat olemassa, kun maailmankaikkeus oli 470–675 miljoonaa vuotta vanha. Tiedot saatiin Webb-teleskoopin Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) -tutkimusohjelman avulla, jonka johti Steven Finkelstein Texasin yliopistosta.

Havainto on mielenkiintoinen, koska se vie meidät ajassa lähemmäs reionisaatiota, joka tapahtui 150–550 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. On myös mainittu toinen galaksi, HD1 z≈13,27, joka sijaitsee noin 330 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tästä galaksista on kuitenkin kiistelty, onko se todella galaksi, ja siitä epäillään, että sen keskellä voisi olla musta aukko. Lisäksi mainitaan GS-z13-0, jonka punasiirtymä z=13,2 ja joka on vahvistettu galaksiksi.

Galaksien ikää koskevasta tiedosta mainitaan, että nykyisen käsityksen mukaan galaksit voivat olla noin 200 miljoonaa vuotta ennen alkuräjähdystä ja jopa 100 miljoonaa vuotta ennen alkuräjähdystä. Kuitenkin tästä asiasta ei ole tarkempaa tietoa, ja se on edelleen tutkimuksen kohteena. Nykyiset havainnot näyttävät sopivan hyvin nykyisiin maailmankaikkeuden synnyn teorioihin, vaikka aiheesta onkin esitetty kyseenalaistavaa näkemystä.

On tärkeää muistaa, että tämä on edelleen aktiivisen tutkimuksen alue, ja uusia havaintoja ja löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä laajentaa ja syventää ymmärrystämme maailmankaikkeudesta ja sen synnystä.
Jos tuntuu ettei jaksa niin koittakaa vaan jaksaa.
Avatar
KultaKikkare
Reactions:
Viestit: 4972
Liittynyt: 28 Marras 2022, 22:30

Re: CEERS 1019

Viesti Kirjoittaja KultaKikkare »

User
Tee tiivistelmä.

ChatGPT
NASA:n James Webb -avaruusteleskooppi on havainnut kaikkien aikojen etäisimmän aktiivisen supermassiivisen mustan aukon.

Tämä musta aukko löytyi CEERS 1019 -nimisestä galaksista ja se muodostui noin 570 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tämä musta aukko on pienempi kuin aiemmin havaitut mustat aukot varhaisessa universumissa.

Lisäksi teleskooppi löysi kaksi muuta pienempää mustaa aukkoa, jotka syntyivät 1 ja 1,1 miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Teleskooppi tunnisti myös yksitoista galaksia, jotka olivat olemassa, kun maailmankaikkeus oli 470–675 miljoonaa vuotta vanha.

Nämä havainnot tehtiin Webb-teleskoopin CEERS-tutkimusohjelman avulla. Tämä havainto auttaa meitä ymmärtämään paremmin, miten mustat aukot ja galaksit muodostuivat varhaisessa universumissa.
Jos tuntuu ettei jaksa niin koittakaa vaan jaksaa.
Vastaa Viestiin