Miksi pingviinit ovat mustavalkoisia ?

Avatar
Minimus Yahves
Reactions:
Viestit: 2794
Liittynyt: 15 Joulu 2022, 18:46
Paikkakunta: Tellus

Re: Miksi pingviinit ovat mustavalkoisia ?

Viesti Kirjoittaja Minimus Yahves »

KultaKikkare kirjoitti: 31 Heinä 2023, 11:53 ChatGPT on osittain samoilla linjoilla.

Pingviinien mustavalkoinen väritys liittyy pääasiassa niiden elinympäristöön ja selviytymisstrategioihin, eikä se liity suoraan auringon energian keräämiseen.

Suojaväri: Pingviinien mustavalkoinen väritys auttaa niitä sekoittumaan ympäristöönsä. Musta selkä auttaa niitä sulautumaan meren pinnan yläpuoliseen tummaan veteen, kun taas valkoinen vatsa auttaa niitä häviämään lumisille jäätiköille, joilla ne pesivät. Tämä suojaa niitä petojen, kuten merileijonien ja merikotkien, havaitsemiselta.

Lämpötilan säätely: Pingviinit elävät hyvin kylmässä ympäristössä, ja niiden värityksellä on myös osittain vaikutusta lämpötilan säätelyyn. Musta väri selässä auttaa niitä absorboimaan auringon lämpöä, kun ne ovat maissa tai merellä. Tällä tavalla ne voivat pitää kehonsa lämpimänä kylmässä ympäristössä.

Sen sijaan "valkoinen maha ja jalkojenväli" ei liity siihen, että niiden hautova muna ei kuumene liikaa. Pingviinit hautovat muniaan jalkojensa päällä kehonsa lämpötilaa hyödyntäen. Munien hautomisen aikana pingviinien ruumiinlämpötila voi nousta, mutta niiden sulkien eristävä rakenne auttaa pitämään lämmön kontrolloituna, jotta munat pysyvät sopivassa lämpötilassa.

Yhteenvetona pingviinien mustavalkoinen väritys on sopeutuma niiden elinympäristöön, auttaa niitä suojautumaan petoja vastaan ja osaltaan myös auttaa lämpötilan säätelyssä.
Ei tarvita muita värejä, koska kilpailua ja petoja on hyvin rajatusti. Värit maksaa, joten ei kannata tuhlata tarpeettomaan.

Maassa pingviinejä ei uhkaa oikeastaan mikään (noin yleensä, lajeja ja asuinalueita on monia). Meressäkin uhkia on vain ihan muutama, joista leopardihylje on vaarallisin ja kuuluisin. Muita uhkia on tosi vähän
Viimeksi muokannut Minimus Yahves, 31 Heinä 2023, 11:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Can I pet that dog?
AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3221
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Miksi pingviinit ovat mustavalkoisia ?

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

SHT kirjoitti: 31 Heinä 2023, 11:47Kananmunien haudotalämpötila on hieman yli 37 astetta ja yli 38 asteen lämpötilassa poikaset vahingoittuvat.
Tällä on suurempaa merkitystä vain hautomakoneissa? Mekaaninen laite kun voidaan säätää liian suurellekin lämmölle? Sen sijaan luomumenetelmällä riski lämpötilan nousemisesta liian korkeaksi lienee teoreettinen?
Pattinero
Reactions:
Viestit: 4279
Liittynyt: 30 Marras 2022, 06:14

Re: Miksi pingviinit ovat mustavalkoisia ?

Viesti Kirjoittaja Pattinero »

SHT kirjoitti: 31 Heinä 2023, 09:07 Ehkä siksi, että ne keräävät tummaan selkäänsä auringon energiaa ja valkoinen maha ja jalkojenväli taas on viileämpi ja näin niiden hautoma muna ei kuumene liikaa.
Joo. Kyllä siellä Etelämantereella päällimmäinen pelko se, että munat nimenomaan kuumenee liikaa. No, hyviä vitsejä kaivataan tähän ankeaan elämään, ei siinä mitään. https://www.aventura.fi/etelamanner
Ilmasto
Ilmasto on erittäin kuiva. Kesällä vuorokauden keskilämpötila on -25 astetta. Maaliskuusta syyskuuhun vuorokauden keskilämpötila on -45 astetta. Talvella lämpötila on -65 asteen tienoilla. Etelämantereen korkein lämpötila on -13 astetta ja alin -82 astetta.
The faster you go, the shorter you are.
Albert Einstein
Vastaa Viestiin