Re: Terveyserot eri puolella Suomea suuret
Lähetetty: 16 Huhti 2023, 07:27
Aika moni muistaa varmaan Pohjois-Karjala -projektin.jota pidettiin ja pidetään edelleenkin varsinaisena menestystarinana. Osittain se selaiinen olikin, mutta projektin vetäjän Pekka Puskan käsitystä eläinrasvojen osuudesta sydän- ja verisuonitautien yleisyyteen ei ole voitu osoittaa toteen. Sen sijaan tupakoinnin väheneminen - joka oli siis toinen tavoite - on varmuudella vaikuttanut asiaan.
Yle MOT teki projektin tuloksista ohjelman ja haastatteli Piuskaa. Ohjelman transkriptistä:
"Ranskassa syödään enemmän voita, kermaa ja rasvaisia juustoja kuin missään muussa Euroopan maassa ja silti siellä on vähiten sydän- ja verisuonitauteja.
Ranskan naapurimaassa Sveitsissä on sydänterveys toiseksi parhaalla tolalla Euroopassa. Ja sielläkin syödään paljon kovia eläinrasvoja , toiseksi eniten Euroopassa. Sveitsissä sydänkuolleisuus laski toisen maailmansodan jälkeen. Sen syynä oli varmaankin juuston ja suklaan ahmimisen väheneminen ? Ei, vaan sydänterveyden parantuessa sveitsiläiset olivat lisänneet eläinrasvojen nauttimistaan vielä viidenneksellä.
Välimeren ympäristön kevyeksi ylistetystä ruokavaliosta ei ole enää paljon jäljellä. Esimerkiksi Italiassa syötiin 90-luvun alussa eläinrasvaa 70 % enemmän kuin 25 vuotta aikaisemmin. Sydänkuolleisuus varmaankin ampaisi ylös? Ei, vaan sydänkuolemat vähenivät 61 %.
Eläinrasvan käyttö on lisääntynyt viimeisten 40 vuoden aikana voimakkaasti myös Japanissa, perinteisesti vähärasvaisen ruuan maassa. Siitä huolimatta kuolemaan johtavat sydänkohtaukset ovat siellä vähentyneet kaikissa ikäryhmissä."
Iniössä ei voi maistu, mutta kolestroliarvot ovat korkealla:
"Edessä on Iniö, pieni kunta saaristomerellä. Turun yliopiston tutkijat vertasivat iniöläisten ruokatottumuksia ja terveyttä Pohjois-Karjalan sekä Turun ja Porin seudun ihmisiin. (1)
Tutkimuksen mukaan iniöläiset olivat omaksuneet parhaiten ravitsemusvalistuksen opit. He söivät voita vain puolet siitä, mitä muiden alueiden ihmiset ja margariinia kaksi kertaa enemmän kuin vertailualueilla. Lisäksi iniöläiset joivat mieluummin kevyt- kuin täysmaitoa.
Rasvateorian mukaan heidän kolesterolinsa olisi pitänyt olla selvästi alemmalla tasolla kuin muiden tutkittujen suomalaisten. Mutta mittauksen tulos oli päinvastainen. Iniön miesten kolesteroliarvo oli keskimäärin 7,3 millimoolia, muualla Suomessa 6,2. Naisilla ero oli vieläkin suurempi.
Jos edelleen uskomme rasvateoriaa, niin tästä korkeasta kolesterolitasosta olisi pitänyt seurata, että iniöläisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin muita enemmän. Mutta tässä tulee toinen yllätys. Iniöläisten sydänkuolleisuus olikin muuta Suomea alempi."
Keniassa masait eivät ole mitään ituhippejä:
"Kenian masait syövät äärimmäisen yksipuolisesti, vain maitoa, lihaa ja verta. Kasvikset ja kuidun he jättävät lehmilleen ja lampailleen.
Maasaimies juo pari kolme litraa rasvaista maitoa päivässä. Kesteissä saattaa lihaa kulua viisikin kiloa henkeä kohti.
Rasvateorian perusteella voitaisiin olettaa, että Kenia kärsisi suoranaisesta sepelvaltimotautiepidemiasta. Ei, heidän kolesterolitasonsa kuuluu maailman matalimpiin ja sydänsairaudetkin ovat lähes tuntemattomia."
"Ei ihme, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa ei haluta muistella Setti-tutkimusta, sehän osoitti, että voin syönnillä ei ollut mitään vaikutusta sydänsairauden riskiin, mutta sen sijaan margariini lisäsi selvästi sydäntautikuolleisuutta."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/2 ... ikirjoitus
Yle MOT teki projektin tuloksista ohjelman ja haastatteli Piuskaa. Ohjelman transkriptistä:
"Ranskassa syödään enemmän voita, kermaa ja rasvaisia juustoja kuin missään muussa Euroopan maassa ja silti siellä on vähiten sydän- ja verisuonitauteja.
Ranskan naapurimaassa Sveitsissä on sydänterveys toiseksi parhaalla tolalla Euroopassa. Ja sielläkin syödään paljon kovia eläinrasvoja , toiseksi eniten Euroopassa. Sveitsissä sydänkuolleisuus laski toisen maailmansodan jälkeen. Sen syynä oli varmaankin juuston ja suklaan ahmimisen väheneminen ? Ei, vaan sydänterveyden parantuessa sveitsiläiset olivat lisänneet eläinrasvojen nauttimistaan vielä viidenneksellä.
Välimeren ympäristön kevyeksi ylistetystä ruokavaliosta ei ole enää paljon jäljellä. Esimerkiksi Italiassa syötiin 90-luvun alussa eläinrasvaa 70 % enemmän kuin 25 vuotta aikaisemmin. Sydänkuolleisuus varmaankin ampaisi ylös? Ei, vaan sydänkuolemat vähenivät 61 %.
Eläinrasvan käyttö on lisääntynyt viimeisten 40 vuoden aikana voimakkaasti myös Japanissa, perinteisesti vähärasvaisen ruuan maassa. Siitä huolimatta kuolemaan johtavat sydänkohtaukset ovat siellä vähentyneet kaikissa ikäryhmissä."
Iniössä ei voi maistu, mutta kolestroliarvot ovat korkealla:
"Edessä on Iniö, pieni kunta saaristomerellä. Turun yliopiston tutkijat vertasivat iniöläisten ruokatottumuksia ja terveyttä Pohjois-Karjalan sekä Turun ja Porin seudun ihmisiin. (1)
Tutkimuksen mukaan iniöläiset olivat omaksuneet parhaiten ravitsemusvalistuksen opit. He söivät voita vain puolet siitä, mitä muiden alueiden ihmiset ja margariinia kaksi kertaa enemmän kuin vertailualueilla. Lisäksi iniöläiset joivat mieluummin kevyt- kuin täysmaitoa.
Rasvateorian mukaan heidän kolesterolinsa olisi pitänyt olla selvästi alemmalla tasolla kuin muiden tutkittujen suomalaisten. Mutta mittauksen tulos oli päinvastainen. Iniön miesten kolesteroliarvo oli keskimäärin 7,3 millimoolia, muualla Suomessa 6,2. Naisilla ero oli vieläkin suurempi.
Jos edelleen uskomme rasvateoriaa, niin tästä korkeasta kolesterolitasosta olisi pitänyt seurata, että iniöläisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin muita enemmän. Mutta tässä tulee toinen yllätys. Iniöläisten sydänkuolleisuus olikin muuta Suomea alempi."
Keniassa masait eivät ole mitään ituhippejä:
"Kenian masait syövät äärimmäisen yksipuolisesti, vain maitoa, lihaa ja verta. Kasvikset ja kuidun he jättävät lehmilleen ja lampailleen.
Maasaimies juo pari kolme litraa rasvaista maitoa päivässä. Kesteissä saattaa lihaa kulua viisikin kiloa henkeä kohti.
Rasvateorian perusteella voitaisiin olettaa, että Kenia kärsisi suoranaisesta sepelvaltimotautiepidemiasta. Ei, heidän kolesterolitasonsa kuuluu maailman matalimpiin ja sydänsairaudetkin ovat lähes tuntemattomia."
"Ei ihme, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa ei haluta muistella Setti-tutkimusta, sehän osoitti, että voin syönnillä ei ollut mitään vaikutusta sydänsairauden riskiin, mutta sen sijaan margariini lisäsi selvästi sydäntautikuolleisuutta."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/2 ... ikirjoitus