Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Futurologista keskustelua keinomielestä
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Keskustelun avaukseksi Miksi ihmisillä on uskontoja? -keskusteluissa alkanut sivuhaara täältä:
viewtopic.php?p=133594#p133594
----
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 19:44
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 17:50
Sulervo kirjoitti: 07 Marras 2023, 16:48
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 15:49 Ajattelu on nimenomaan algoritmista ja kaikki merkitys on fysikaalista.
Kun sanot ajattelun olevan algoritmista, niin tarkoitatko aivojen hermosolurakenteessa tapahtuvien ajatusprosessien etenevän algoritmisesti, vai niiden olevan kuvattavissa algoritmisesti, vai ajatusten sisällön olevan ilmaistavissa algoritmisesti, vai kaikkia näitä? Itse en osta näistä ideoista mitään.

Algoritmi tarkoittaa tarkkaa kuvausta käskyistä, jotka voidaan suorittaa mekaanisesti yksi kerrallaan. Ehkä voidaan myös ajattelua kuvata jollakin tasolla algoritmisesti, mutta kuvaus ei ole sama kuin kuvattava asia. Esim. omenan putoamisesta olen näissä keskusteluissa jo antanut seuraavan algoritmin:

1. Irtoa oksasta.
2. Putoa alaspäin gravitaation pakottamana.
3. Ellei puun juurella istu Newtonia, jatka askeleesta 5.
4. Hanki itsellesi kuolematon maine osumalla Newtonin päähän.
5. Mätkähdä maahan.
6. Lopeta.

Tuskin kuitenkaan olet valmis tyytymään tällaiseen.

Tuosta merkityksestä tyytyisin nyt vain tuomaan esiin sähköiseen sanomanvälitykseen soveltuvan kerrosajattelun, en kuitenkaan tarkan muodollisesti vaan tähän keskusteluun sopivasti, mutkia oikoen:

1. Fyysinen kerros eli sähkömagnetismin vaihtelut,
2. Looginen kerros eli bitit,
3. Merkkikerros eli kirjaimet, numerot yms.
4. Viestikerros eli kirjaimista muodostetut sanat ja lauseet,
5. Merkityskerros eli viestin tulkinta.

Fysikaalinen on alimmalla tasolla ja merkitys ylimmällä tasolla. Se, millaisia fysikaalisia vaikutuksia tuon tulkinnan mukainen toiminta sitten tuottaa, on toinen tarina.
Asia on ehkä hieman liian monimutkaista selvittää tässä keskustelupalstalla, mutta yritän tiivistää, eli biologiset laskutoimitukset hyötyvät koko elämän historiasta ja yhdistävät evoluution mukanaan tuomat parhaat arvotukset. Parhaat arvotukset taas ohjaavat hetkestä hetkeen etenevää resurssien jakamisen strategiaa ja jos arvotukset ovat oikeat, niin investointistrategia suhteessa arvoon tuottaa paremman yleisen lisääntymismenestyksen eliölle. Merkitys liittyy laskutoimituksiin suhteessa niiden arvoon ja arvotukset ohjaavat, että miten energia tulee jakaa tehokkaasti. Kunakin hetkenä arvotukset ovat energian jakamisen strategia, eli se on kuin optimaalinen patterintyhjennysalgoritmi. Jos et hahmota, että mitä yritän kertoa, niin ehkä helpottaa, jos siirrät tuon ajatusrakennelmani yksisoluisiin eliöihin ja mietit asiaa sitä kautta. Mielestäni on miltei mahdotonta kuvitella merkityksettömien mielen toimintojen evoluutio rajallisen energian maailmassa, jossa pätee tehokkaan laskennan ensimmäinen laki, eli lataa tai kuole pois.

Me ihmiset olemme merkityksellisiä tietojenkäsittelyn hahmoja, jotka koostuvat kahdenlaisista laskutoimituksista, laskutoimituksista, joista kaikki aistitoiminta ja liikkeet riippuvat, sekä niiden arvotuksista. Biologiassa nuo kaksi laskutoimitusta liittyvät läheisesti toisiinsa, koska on täysin järjetöntä omistaa yksi ilman toista. Eli järjestelmälle on hyödytöntä omistaa laskutoimitus, jonka pitkän aikavälin arvo on tuntematon. Miten järjestelmä muka päättäisi valita sen? Niin se ei tekisi, koska sillä ei olisi varaa riskeerata siihen energiaa. Jos elämä olisi kytketty johonkin maagiseen sähköpistorasiaan, josta tulisi koko ajan rajoittamattomasti energiaa, niin tottakai silloin myös aivoillamme olisi erilaiset valinnan mekanismit. Tai ehkä valintaa ei silloin edes olisi olemassa aivoissamme. Eli valinnassa kyse on suhteellisesta arvosta ja suhteellinen arvo syntyi evoluutiossa, koska elämä toimii kuin paristoilla ja energia on rajallista. Energiaa on jaettava laskutoimituksiin niiden odotetun palkinnon mukaan ja juuri tuolla tavalla kaikki tämän planeettamme biologiset järjestelmät valitsevat.
Tässä yhteydessä on hyvä ymmärtää, että itse evoluutio on ehkä perimmäisin algoritmi, joka planeettamme biologiset järjestelmät on saanut kehittymään. Toisekseen vaikuttaa sille, että kaikki nykyiset biologiset järjestelmät planeetallamme ovat saaneet alkunsa yhdestä ja samasta yksisoluisesta eliöstä, joka ilmestyi ensimmäisenä elävänä organismina Maapallolle.
Kiinnostavia näkökulmia. Tästä pitää käynnistää ihan oma keskustelu?

Eäviin organismeihin ja niiden yhteisöihin liittyy kolme toiminnallisuuden tasoa. Teen niihin liittyen jo tässä muutaman kysymyksen:

1. Luonnonlaeista ohjattu materiaalinen taso: Jos puhutaan evoluution algoritmeista ja resurssien jakamisen strategioista, kuinka tätä näkökulmaa voidaan soveltaa luonnonlakien ohjaamaan materiaaliseen tasoon, joka vaikuttaa elävien organismien fyysiseen olemassaoloon?

2. Geneettinen informaatiosysteemi: On selvää, että geneettinen informaatio vaikuttaa voimakkaasti yksilöihin. Miten yksilöihin hajautettu geneettinen informaatiosysteemi vaikuttaa evoluutioon ja päätöksentekoon?

3. Memeettinen informaatiosysteemi: Entä miten subjektiivisistä mielistä muodostuneet memeettiset informaatiosysteemit liittyvät biologisiin laskutoimituksiin ja päätöksentekoon? Voivatko ne vaikuttaa biologisiin valintoihin ja resurssien jakamiseen?

4. Yksilön rooli: Kuinka nämä kolme toiminnallisuuden tasoa - materiaalinen, geneettinen ja memeettinen - vaikuttavat yksilön päätöksiin ja käyttäytymiseen? Millä tasolla se vapaa tahto luuraa, vai onko sitä ensinkään? Onko mahdollista sovittaa nämä eri tasot yhteen ja ymmärtää, miten ne vaikuttavat yksilöiden ja lajien kehitykseen?

Mä avaan kohta tästä uuden keskustelun. Voimme sitten siellä pohtia myös sitä, että onko se meemikone A priori ja algoritminen vai empiirinen ja heuristinen.
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

Jalo Arkkivalo kirjoitti: 07 Marras 2023, 16:59
Luin myös noita arvosteluja.

Ja nyt päästiin keskustelemaan ns. aiheesta.

Pystyn itsekin allekirjoittamaan kritiikin mitä tulee siihen; pystytäänkö vaikka kulttuurien, tieteen ja uskontojen ilmiöt, sekä niiden syntymisen ja jalostumisen prosessit kaikessa kompleksisuudessaan - kuvaamaan meemein.

Mutta mielenkiintoista on, toimisiko memetiikka potentiaalisena mallina sille, miten itse tarkastelemme ja käsittelemme ympäristöä jossa elämme. Toisin sanoen kuvaako se aivojemme tapaa käsitellä vaikka käsitettä uskonto, ja siihen liittyviä ratkaisuja joita teemme.
Kyllä toimii! Kommentti siirretty tänne täältä:
viewtopic.php?p=133601#p133601
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Paikalla
Avatar
John Carter
Reactions:
Viestit: 18735
Liittynyt: 30 Marras 2022, 07:46

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja John Carter »

En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
"Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys."- Albert Einstein.
Avatar
Minimus Yahves
Reactions:
Viestit: 2794
Liittynyt: 15 Joulu 2022, 18:46
Paikkakunta: Tellus

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Minimus Yahves »

John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Can I pet that dog?
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Joo muistan myös lukeneeni sen. Ajattelu lienee yhä tästä kovin kirjavaa. Geenivettailu on mun mielestä lähinnä sitä, että geenit leviää ja myös meemit leviää. Kyse on lähinnä metaforasta.

Esimerkiksi geenien leviäminen on sukupolvisidonnaista, mutta ei meemien. Meemit leviää sukupolvien sisällä ja välillä joka suuntaan kaiken aikaa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Meemeillä ei ole "genotyyppiä"; niillä on vain fenotyyppi eli tapa miten ne ilmenee sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Mä olen kehitellyt sellaista hypoteesia, jossa epäsuoran realismin representaatio ja meemit samaistetaan. Meemit koostuu aivojen hierarkkista pylväsverkostoista jousta alimmalla (sensoirisella ja motoirisella) tasolla olevien pylväiden toiminta ei ilmene vielä tietoisuudessa. Vasta asdisiaatiotason toiminta ilmenee mielikuvien jatkuvana virtana.

Tämän mielikuvien virran kokeminen on tietoisuutta ja sen ohjailu on ajattelua. Vapaan tahdon (jos sitä on) sijoitan tietoisen tason tavoitteiden asettamiseksi. Niiden toteutumisen tiellä voi sitten olla monia esteitä, jotka voi kiertää vaihtamalla toteutuskeinoja. Mun mielestä koko käsite pitäisi ensin määritellä järkevällä tavalla, ennenkuin sen olemassa olosta on mielekästä kiistellä.

Tässä liikutaan myös sellaisella alueella, jossa menee monet tutkimusalat limittäin ja kaikilla on käytössä oma käsiteistö. Ensin tarvittaisiin joku toimiva mielenfilosofian viitekehys, joka perustuu aivojen rakenteisiin ja toimintamekanismeihin. Sen jälkeen tarvitaan tietoteoriajoka perustuu materiaalisten aivojen kykyihin. Seuraavaksi on sovitettava tietoteorian käsitteistö yhteensopivaksi psykologian terminologian kanssa.

Yhteiskunnat ja muut yhteisöt muodostuu sitten subjektiivisten mielten populastioista ja tälle pohjalle voidaankin sitten kirjoittaa uudelleen yhteiskuntatieteet. Tällöin viimeistään havaitaan, että demokratiaa on välttämättä laajennettava talousdemokratialla. Ehkä ihan näin pitkälle ei vielä tällä hallituskaudella päästä.

Niin, niitä kirjoja taitaa löytyä huonosti. Pannaan porukalla haku päälle. Tässä on Sulervon kirjavinkki: Religion Explained: The Evolutionary Origins of Religious Thought is a 2001 Pascal Boyer

Se on näköjään käännetty myös suomeksi. Ei löytynyt meidän kirjastosta. Tässä siitä yksi arvostelu.

https://jussikniemela.blogspot.com/2008 ... a.html?m=1
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:05
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Äläpäs tuomitse vielä noin hätäisesti. Täsmennä nyt ainakin vähän tarkemmin miten tuomiosi perustelet. Tutustu ensin uuteen mielenfilosofiseen viitekehyksern eli reduktiivinseen emergentismiin [ 5 ]

Se ratkaisee jo vuosisatoja dualismia riivanneen psykofyysisen ongelman. Toisinsanoen antaa mielelle olemassaolon materiaalisten aivojen posesseina sekä myös lopettaa mielen olemassaolon, kun nämä prosessit pysähtyvät aivokuolemassa.
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Avatar
Minimus Yahves
Reactions:
Viestit: 2794
Liittynyt: 15 Joulu 2022, 18:46
Paikkakunta: Tellus

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Minimus Yahves »

Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:39
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:05
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Äläpäs tuomitse vielä noin hätäisesti. Täsmennä nyt ainakin vähän tarkemmin miten tuomiosi perustelet. Tutustu ensin uuteen mielenfilosofiseen viitekehyksern eli reduktiivinseen emergentismiin [ 5 ]

Se ratkaisee jo vuosisatoja dualismia riivanneen psykofyysisen ongelman. Toisinsanoen antaa mielelle olemassaolon materiaalisten aivojen posesseina sekä myös lopettaa mielen olemassaolon, kun nämä prosessit pysähtyvät aivokuolemassa.
Kuulostaa yhtä tärkeältä kuin ventrogluteaalinen bilateralismi.😎
Can I pet that dog?
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:09
Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:39
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:05
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Äläpäs tuomitse vielä noin hätäisesti. Täsmennä nyt ainakin vähän tarkemmin miten tuomiosi perustelet. Tutustu ensin uuteen mielenfilosofiseen viitekehyksern eli reduktiivinseen emergentismiin [ 5 ]

Se ratkaisee jo vuosisatoja dualismia riivanneen psykofyysisen ongelman. Toisinsanoen antaa mielelle olemassaolon materiaalisten aivojen posesseina sekä myös lopettaa mielen olemassaolon, kun nämä prosessit pysähtyvät aivokuolemassa.
Kuulostaa yhtä tärkeältä kuin ventrogluteaalinen bilateralismi.😎
Vapaa tahto ja valinnanvapaus on hankala juttu. ;)
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Avatar
Minimus Yahves
Reactions:
Viestit: 2794
Liittynyt: 15 Joulu 2022, 18:46
Paikkakunta: Tellus

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Minimus Yahves »

Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:31
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:09
Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:39
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:05
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Äläpäs tuomitse vielä noin hätäisesti. Täsmennä nyt ainakin vähän tarkemmin miten tuomiosi perustelet. Tutustu ensin uuteen mielenfilosofiseen viitekehyksern eli reduktiivinseen emergentismiin [ 5 ]

Se ratkaisee jo vuosisatoja dualismia riivanneen psykofyysisen ongelman. Toisinsanoen antaa mielelle olemassaolon materiaalisten aivojen posesseina sekä myös lopettaa mielen olemassaolon, kun nämä prosessit pysähtyvät aivokuolemassa.
Kuulostaa yhtä tärkeältä kuin ventrogluteaalinen bilateralismi.😎
Vapaa tahto ja valinnanvapaus on hankala juttu. ;)
Ei edes ole.

Eikä kuvitellut pylväät liity tietoisuuteen.
Can I pet that dog?
Naturalisti
Reactions:
Viestit: 2843
Liittynyt: 19 Helmi 2023, 10:36

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Naturalisti »

Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:56
Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:31
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 01:09
Naturalisti kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:39
Minimus Yahves kirjoitti: 08 Marras 2023, 00:05
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:52 En ole pahemmin perehtynyt noihin meemeihin muuten kuin joskus 2000- luvun alussa, jolloin muistan lukaisseeni sellaisen kirjan kuin Meemit- kulttuurigeenit, jonka kirjoittaja taisi olla Susan Blackmore. Sisäistän noi meemit sen vuoksi ehkä edelleen lähinnä kulttuurielementeiksi, jotka leviävät ihmisestä toiseen geenien tavoin ja kopioituvat, kilpailevat, ja yrittävät vallata mahdollisimman monta mieltä, sekä levitä yksilöstä toiseen. Täytyy ehkä hakea kirjastosta jokunen aihetta käsittelevä teos ennen, kuin pystyn käymään aiheesta älykästä keskustelua. Olisiko antaa joitakin suosituksia hyvistä aihetta käsittelevistä tieteellisistä teoksista?
Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää.

Kuolleeseen teoriaan puhaltamista, joka ei vie mitään eteenpäin Ei ole olemassa mitään memetiikkaa - ei ihan genetiikkaa.
Äläpäs tuomitse vielä noin hätäisesti. Täsmennä nyt ainakin vähän tarkemmin miten tuomiosi perustelet. Tutustu ensin uuteen mielenfilosofiseen viitekehyksern eli reduktiivinseen emergentismiin [ 5 ]

Se ratkaisee jo vuosisatoja dualismia riivanneen psykofyysisen ongelman. Toisinsanoen antaa mielelle olemassaolon materiaalisten aivojen posesseina sekä myös lopettaa mielen olemassaolon, kun nämä prosessit pysähtyvät aivokuolemassa.
Kuulostaa yhtä tärkeältä kuin ventrogluteaalinen bilateralismi.😎
Vapaa tahto ja valinnanvapaus on hankala juttu. ;)
Ei edes ole.

Eikä kuvitellut pylväät liity tietoisuuteen.
Ne on aivokuoren toimknallisia perusyksiköitä. Niistä voisi keskustella tarkemmin täällä:
viewtopic.php?t=2153&start=30

Puhutaan tässä ketjussa tarkemmin vaikka siitä, miksi ajattelet näin nemetiikasta: "Ei yhtään älyllisesti rehellistä tai tieteellisesti merkittävää."
Filosofia on vasta esitieteellistä pohdiskelua. Ollakseen hyödyllistä, sen perustana on oltava naturalistinen luonnontiede: jokaisella fyysisellä ja mentaalisella tapatumalla on kausaalisnen-sulkeuma-argumentin mukainen fyysinen syy tai selitys.
Avatar
Jalo Arkkivalo
Reactions:
Viestit: 2053
Liittynyt: 13 Helmi 2023, 08:31

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Jalo Arkkivalo »

Oiskos tällainen selailun arvoinen:
Pascal Boyer, Minds Make Societies, 2018

Ois vaan itsellä oman e-kirjapalvelun kautta pääsy tähän kirjaan heti.

https://www.goodreads.com/book/show/362 ... -societies
Lord knows I'm a Voodoo Child
Avatar
Jalo Arkkivalo
Reactions:
Viestit: 2053
Liittynyt: 13 Helmi 2023, 08:31

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Jalo Arkkivalo »

Naturalisti kirjoitti: 07 Marras 2023, 22:24 Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Keskustelun avaukseksi Miksi ihmisillä on uskontoja? -keskusteluissa alkanut sivuhaara täältä:
viewtopic.php?p=133594#p133594
----
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 19:44
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 17:50
Sulervo kirjoitti: 07 Marras 2023, 16:48
John Carter kirjoitti: 07 Marras 2023, 15:49 Ajattelu on nimenomaan algoritmista ja kaikki merkitys on fysikaalista.
Kun sanot ajattelun olevan algoritmista, niin tarkoitatko aivojen hermosolurakenteessa tapahtuvien ajatusprosessien etenevän algoritmisesti, vai niiden olevan kuvattavissa algoritmisesti, vai ajatusten sisällön olevan ilmaistavissa algoritmisesti, vai kaikkia näitä? Itse en osta näistä ideoista mitään.

Algoritmi tarkoittaa tarkkaa kuvausta käskyistä, jotka voidaan suorittaa mekaanisesti yksi kerrallaan. Ehkä voidaan myös ajattelua kuvata jollakin tasolla algoritmisesti, mutta kuvaus ei ole sama kuin kuvattava asia. Esim. omenan putoamisesta olen näissä keskusteluissa jo antanut seuraavan algoritmin:

1. Irtoa oksasta.
2. Putoa alaspäin gravitaation pakottamana.
3. Ellei puun juurella istu Newtonia, jatka askeleesta 5.
4. Hanki itsellesi kuolematon maine osumalla Newtonin päähän.
5. Mätkähdä maahan.
6. Lopeta.

Tuskin kuitenkaan olet valmis tyytymään tällaiseen.

Tuosta merkityksestä tyytyisin nyt vain tuomaan esiin sähköiseen sanomanvälitykseen soveltuvan kerrosajattelun, en kuitenkaan tarkan muodollisesti vaan tähän keskusteluun sopivasti, mutkia oikoen:

1. Fyysinen kerros eli sähkömagnetismin vaihtelut,
2. Looginen kerros eli bitit,
3. Merkkikerros eli kirjaimet, numerot yms.
4. Viestikerros eli kirjaimista muodostetut sanat ja lauseet,
5. Merkityskerros eli viestin tulkinta.

Fysikaalinen on alimmalla tasolla ja merkitys ylimmällä tasolla. Se, millaisia fysikaalisia vaikutuksia tuon tulkinnan mukainen toiminta sitten tuottaa, on toinen tarina.
Asia on ehkä hieman liian monimutkaista selvittää tässä keskustelupalstalla, mutta yritän tiivistää, eli biologiset laskutoimitukset hyötyvät koko elämän historiasta ja yhdistävät evoluution mukanaan tuomat parhaat arvotukset. Parhaat arvotukset taas ohjaavat hetkestä hetkeen etenevää resurssien jakamisen strategiaa ja jos arvotukset ovat oikeat, niin investointistrategia suhteessa arvoon tuottaa paremman yleisen lisääntymismenestyksen eliölle. Merkitys liittyy laskutoimituksiin suhteessa niiden arvoon ja arvotukset ohjaavat, että miten energia tulee jakaa tehokkaasti. Kunakin hetkenä arvotukset ovat energian jakamisen strategia, eli se on kuin optimaalinen patterintyhjennysalgoritmi. Jos et hahmota, että mitä yritän kertoa, niin ehkä helpottaa, jos siirrät tuon ajatusrakennelmani yksisoluisiin eliöihin ja mietit asiaa sitä kautta. Mielestäni on miltei mahdotonta kuvitella merkityksettömien mielen toimintojen evoluutio rajallisen energian maailmassa, jossa pätee tehokkaan laskennan ensimmäinen laki, eli lataa tai kuole pois.

Me ihmiset olemme merkityksellisiä tietojenkäsittelyn hahmoja, jotka koostuvat kahdenlaisista laskutoimituksista, laskutoimituksista, joista kaikki aistitoiminta ja liikkeet riippuvat, sekä niiden arvotuksista. Biologiassa nuo kaksi laskutoimitusta liittyvät läheisesti toisiinsa, koska on täysin järjetöntä omistaa yksi ilman toista. Eli järjestelmälle on hyödytöntä omistaa laskutoimitus, jonka pitkän aikavälin arvo on tuntematon. Miten järjestelmä muka päättäisi valita sen? Niin se ei tekisi, koska sillä ei olisi varaa riskeerata siihen energiaa. Jos elämä olisi kytketty johonkin maagiseen sähköpistorasiaan, josta tulisi koko ajan rajoittamattomasti energiaa, niin tottakai silloin myös aivoillamme olisi erilaiset valinnan mekanismit. Tai ehkä valintaa ei silloin edes olisi olemassa aivoissamme. Eli valinnassa kyse on suhteellisesta arvosta ja suhteellinen arvo syntyi evoluutiossa, koska elämä toimii kuin paristoilla ja energia on rajallista. Energiaa on jaettava laskutoimituksiin niiden odotetun palkinnon mukaan ja juuri tuolla tavalla kaikki tämän planeettamme biologiset järjestelmät valitsevat.
Tässä yhteydessä on hyvä ymmärtää, että itse evoluutio on ehkä perimmäisin algoritmi, joka planeettamme biologiset järjestelmät on saanut kehittymään. Toisekseen vaikuttaa sille, että kaikki nykyiset biologiset järjestelmät planeetallamme ovat saaneet alkunsa yhdestä ja samasta yksisoluisesta eliöstä, joka ilmestyi ensimmäisenä elävänä organismina Maapallolle.
Kiinnostavia näkökulmia. Tästä pitää käynnistää ihan oma keskustelu?

Eäviin organismeihin ja niiden yhteisöihin liittyy kolme toiminnallisuuden tasoa. Teen niihin liittyen jo tässä muutaman kysymyksen:

1. Luonnonlaeista ohjattu materiaalinen taso: Jos puhutaan evoluution algoritmeista ja resurssien jakamisen strategioista, kuinka tätä näkökulmaa voidaan soveltaa luonnonlakien ohjaamaan materiaaliseen tasoon, joka vaikuttaa elävien organismien fyysiseen olemassaoloon?

2. Geneettinen informaatiosysteemi: On selvää, että geneettinen informaatio vaikuttaa voimakkaasti yksilöihin. Miten yksilöihin hajautettu geneettinen informaatiosysteemi vaikuttaa evoluutioon ja päätöksentekoon?

3. Memeettinen informaatiosysteemi: Entä miten subjektiivisistä mielistä muodostuneet memeettiset informaatiosysteemit liittyvät biologisiin laskutoimituksiin ja päätöksentekoon? Voivatko ne vaikuttaa biologisiin valintoihin ja resurssien jakamiseen?

4. Yksilön rooli: Kuinka nämä kolme toiminnallisuuden tasoa - materiaalinen, geneettinen ja memeettinen - vaikuttavat yksilön päätöksiin ja käyttäytymiseen? Millä tasolla se vapaa tahto luuraa, vai onko sitä ensinkään? Onko mahdollista sovittaa nämä eri tasot yhteen ja ymmärtää, miten ne vaikuttavat yksilöiden ja lajien kehitykseen?

Mä avaan kohta tästä uuden keskustelun. Voimme sitten siellä pohtia myös sitä, että onko se meemikone A priori ja algoritminen vai empiirinen ja heuristinen.
Arvon Naturalist


Mielestäni voisit ehkä avata vielä kerran tarkemmin, mikä sinun henkilökohtainen näkemys ja tavoite näiden meemin suhteen on.

Olenko ymmärtänyt oikein, että pyrit tutkimaan onko meemeissä potentiaalia malliksi, jonka avulla kehittää jonkin sortin syvempää keinoälyratkaisua?


Pyydän tarkennusta siksi koska keskustelu tahtoo jatkuvasti kääntyä "onko Jumala olemassa" tai "kaiken lopullinen teoria" -tyyppiseksi jankkaamiseksi, aina kun meemit tulevat esiin.

Eli ilmeisesti tässä ei pyritä kehittämään lopullista ja täydellistä teoriaa siitä, miten ihmisten kokevat ja vuorovaikuttava, tai miten kaikki maailman sosiaaliset ilmiöt muodostuvat - ikinä koskaan?

Vaan nyt tutkitaan potentiaalista työkalun prototyyppiä?
Lord knows I'm a Voodoo Child
Avatar
Keijona
Reactions:
Viestit: 9545
Liittynyt: 02 Joulu 2022, 12:39

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Keijona »

Vaikuttaa siltä että tuossa nyt halutaan pilkkoa erillisiksi yksilöiksi simppeliä kokonaiskuvaa, monimutkaista varsin yksinkertaista sitä ihmisen käyttäytymismallia, valintojen syytä.

Materiaalinen "systeemi" on ympäristöä. Geneettinen taas on perimää, ja memeettinen on sana joka kuvaa kulttuurissa leviävää käyttäytymismallia, siis niitä valintoja, mitkä se perimä, (materiaalinen systeemi) ja ympäristö (materiaalistinen systeemi) aiheuttaa.

Ja motiivihan on tuolle älämölölle on yrittää löytää sille vapaalle tahdolle selitystä, koska tippaleipä aivot haluaa olla monimutkaisia individualisti valitsijoita, eikä halua myöntää että se oma toiminta onkin aika yksinkertaisen yhtälön tulos. 1+2=3, perimä + ympäristö = käytös.

Mutta saahan sitä hajottaa että voisi hallita, edes jollain tavoin, sitä valinnanvapauden kaaosta, silmien takana ja mielen peräkammarissa.
Same same but different
Paikalla
ID10T
Reactions:
Viestit: 11073
Liittynyt: 07 Joulu 2022, 19:41

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja ID10T »

Keijona kirjoitti: 08 Marras 2023, 10:16 Vaikuttaa siltä että tuossa nyt halutaan pilkkoa erillisiksi yksilöiksi simppeliä kokonaiskuvaa, monimutkaista varsin yksinkertaista sitä ihmisen käyttäytymismallia, valintojen syytä.

Materiaalinen "systeemi" on ympäristöä. Geneettinen taas on perimää, ja memeettinen on sana joka kuvaa kulttuurissa leviävää käyttäytymismallia, siis niitä valintoja, mitkä se perimä, (materiaalinen systeemi) ja ympäristö (materiaalistinen systeemi) aiheuttaa.

Ja motiivihan on tuolle älämölölle on yrittää löytää sille vapaalle tahdolle selitystä, koska tippaleipä aivot haluaa olla monimutkaisia individualisti valitsijoita, eikä halua myöntää että se oma toiminta onkin aika yksinkertaisen yhtälön tulos. 1+2=3, perimä + ympäristö = käytös.

Mutta saahan sitä hajottaa että voisi hallita, edes jollain tavoin, sitä valinnanvapauden kaaosta, silmien takana ja mielen peräkammarissa.
Eli koska sinä et ymmärrä, mistä puhutaan, ei muidenkaan ole tarpeen jatkaa keskustelua :lol: :lol: :lol:

Keksit siis materiaaliselle, geneettiselle ja memeettiselle systeemille omat kuvauksesi, mutta et ottanut lainkaan kantaa siihen, miten nämä vaikuttavat toisiinsa. Etkö osaa?
Avatar
Keijona
Reactions:
Viestit: 9545
Liittynyt: 02 Joulu 2022, 12:39

Re: Materiaalinen, geneettinen ja memeettinen systeemi

Viesti Kirjoittaja Keijona »

ID10T kirjoitti: 08 Marras 2023, 10:24
Keijona kirjoitti: 08 Marras 2023, 10:16 Vaikuttaa siltä että tuossa nyt halutaan pilkkoa erillisiksi yksilöiksi simppeliä kokonaiskuvaa, monimutkaista varsin yksinkertaista sitä ihmisen käyttäytymismallia, valintojen syytä.

Materiaalinen "systeemi" on ympäristöä. Geneettinen taas on perimää, ja memeettinen on sana joka kuvaa kulttuurissa leviävää käyttäytymismallia, siis niitä valintoja, mitkä se perimä, (materiaalinen systeemi) ja ympäristö (materiaalistinen systeemi) aiheuttaa.

Ja motiivihan on tuolle älämölölle on yrittää löytää sille vapaalle tahdolle selitystä, koska tippaleipä aivot haluaa olla monimutkaisia individualisti valitsijoita, eikä halua myöntää että se oma toiminta onkin aika yksinkertaisen yhtälön tulos. 1+2=3, perimä + ympäristö = käytös.

Mutta saahan sitä hajottaa että voisi hallita, edes jollain tavoin, sitä valinnanvapauden kaaosta, silmien takana ja mielen peräkammarissa.
Eli koska sinä et ymmärrä, mistä puhutaan, ei muidenkaan ole tarpeen jatkaa keskustelua :lol: :lol: :lol:

Keksit siis materiaaliselle, geneettiselle ja memeettiselle systeemille omat kuvauksesi, mutta et ottanut lainkaan kantaa siihen, miten nämä vaikuttavat toisiinsa. Etkö osaa?
Höpö höpö, kyllä totuus on se, että se on tuo meemi-sanan köyttö joka on varsin uusi ilmiö, sosiaalisen (henkilökohtaisen medialiittymän) median myötä käyttöön tullut muotisana. Meemisanan käyttö on meemi sinänsä, joten aika pieni piiri ja kela sen ympärillä pyörii.

Meemejä, siis kulttuurillisia käyttäytymismalleja, muoteja on sen sijaan ollut pitkään.

Moraali ja meemit on kuin muoti, ne muuttuvat ajan ja paikan mukana.
Same same but different
Vastaa Viestiin