Oluttölkin jäähtyminen
-
- Reactions:
- Viestit: 94
- Liittynyt: 17 Maalis 2023, 21:23
Re: Oluttölkin jäähtyminen
Olutölkin tai vissypullon paineet eivät asiaan paljoa vaikuta. Hiilidioksidikin suoranaisesti vain vähän, vapautuneet hiilidioksidikuplat toimiessaan kiteymisytiminä alijäähtyneessä nesteessä enemmänkin. Nuo kaksi ensimmäistä tekijää selvitin sen verran kauan sitten, että en enää muista numeroarvoja, mutta niiden vaikutus oli yllättävän vähäinen.
Re: Oluttölkin jäähtyminen
Joskus teininä tuli tuosta hileisestä oluesta otettua suutuntumaa.Brainwashed kirjoitti: ↑06 Tammi 2024, 13:29 Ihan empiirisesti ja omakohtaisesti perstuntumalla todettuna, ilman matemaattisia yhtälöitä, niin olen todennut että keskiolut jäätyy jo siinä about -3 pakkasessakin hilemäiseksi jos avaa pullon/tölkin saman tien kylmästä otettuaan, kun pullon/tölkin sisältö saavuttanut ympäristön lämpötilan, mutta jo vartinkin pitäminen huonelämpätilassa ennen avaamista saattaa estää ikävän hileytymisen. ”Umpijääksi” (todellisuudessa alkoholi estää sen täydellisen ”umpeutumisen” toteutumisen, mutta eniveis) menee about -5 asteessa.
Välillä piti jopa laittaa pulloa jemmaan povitaskuun, kun muuten arvokas liemi ei tullut pullosta pois.
Ja umpijäistä kotiviiniäkin joskus sulateltiin Corollan kojelaudalla kaverin kyydissä.
Oli niitä siis kylmiäkin talvia kai silloin joskus vuosituhannen vaihteessa.
Re: Oluttölkin jäähtyminen
Antiikin aikaan kun olutta myytiin koreittain lasipulloissa, sääntö oli ettei kaikkia korillisia laiteta kerralla jääkaappiin.
Tölkissä jäähtyy nopeammin ja varmin tapa on täydentää jääkaappia päivittäin jolloin edellispäiväiset ovat sopivan kylmiä.
Tölkissä jäähtyy nopeammin ja varmin tapa on täydentää jääkaappia päivittäin jolloin edellispäiväiset ovat sopivan kylmiä.