Viljan kuorikerroksen poistaminen

SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Kun maanviljelyn alkuaikoina viljakasvien kuorikerros sisälsi yhdisteitä, jotka aiheuttivat monille niitä nauttineille ihmisille ripulin. Tämä oli osa viljakasvien lisääntymisstrategiaa, kaikki nautitut jyvät eivät sulaneet suolistossa vaan tulivat lannoitteen (ripuliuloste) kanssa ulos suolistosta.
Vähitellen ihmiset alkoivat suosia niitä viljakasveja, jotka aiheuttivat vähiten ripulia niitä syöneissä ihmisissä. Osalle ihmisistä kehittyi myös kyky sietää viljan kuorikerroksen sisältämiä aineita.
Jossain vaiheessa ihmiset alkoivat poistaa jyvistä kuorikerroksen, luultavasti siksi, että se aiheutti ripulia. Siihen olisi tuskin ryhdytty ilman hyvää syytä.
Olen tietoinen siitä, että jyvien kuorikerroksen poistaminen poisti myös tärkeitä vitamiineja
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000004028367.html
kokeellinen tiede
Reactions:
Viestit: 332
Liittynyt: 15 Tammi 2023, 08:41

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja kokeellinen tiede »

olemme tietoisia, mutta kaupasta saa myös terveellisempää kokojyväleipää tai grahamleipää ..

Aamupuuroon voi sekoittaa vehnäleseitä, juuri niitä kuoria.

Kuidun lisääminen on paras terveysteko!
………………………………………………………..
Muutoin olen sitä mieltä että Yle tulee lakkauttaa
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

kokeellinen tiede kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:06 olemme tietoisia, mutta kaupasta saa myös terveellisempää kokojyväleipää tai grahamleipää ..

Aamupuuroon voi sekoittaa vehnäleseitä, juuri niitä kuoria.

Kuidun lisääminen on paras terveysteko!
Kuten jo sanoin, viljat ovat ihmisen toiminnan vuoksi muuttuneet paremmin siedetyiksi ja ihminen on muuttunut sietämään viljojen kuorikerroksen aineita. Vastaavasta on esimerkki maidon laktoosin siedon kehittymisessä. Yhteiskunnissa, joissa kasvatetaan karjaa, on suurelle osalle kehittynyt kyky sietää laktoosia.
Susa
Reactions:
Viestit: 7756
Liittynyt: 17 Tammi 2023, 15:19

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja Susa »

SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Kohina
Reactions:
Viestit: 2650
Liittynyt: 28 Touko 2023, 00:20

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja Kohina »

Valkoinen jauho säilyy paremmin kun ei ole alkiota härskiintymässä.
Make Keke Great Again
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Kohina kirjoitti: 04 Maalis 2024, 20:52 Valkoinen jauho säilyy paremmin kun ei ole alkiota härskiintymässä.
Näin on ja se voi olla toinen syy jyvien kuorimiseen. Tosin maanviljelyn alkuaikoina viljaa tuskin säilytettiin jauhoina.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Susa kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:58
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Näin ei ole, onhan kaupoissa täysjyväriisiä.
AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3208
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:15
Susa kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:58
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Näin ei ole, onhan kaupoissa täysjyväriisiä.
Olet väärässä. Täysjyväriisi on ns vähän hiottua riisiä. Sitä on hiottu vain kevyesti eli vain uloin kuorikerros mutta on se silti kuorittu. Hiottu vain vähemmän kuin ns tavallista riiviä.
AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3208
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

Mitä taas näihin kotimaisiin tulee, niin ovat aika erilaisia. Vehnän jyviä voit ottaa puimurista kourallisen ja alkaa syödä. Kuori on ohut ja syömäkelpoinen. Ruis samankaltainen mutta maku ei houkuttele. Ohra ja varsinkin kaura ovat sitten taas sellaisia, että ei oikein tee mieli syödä. Kuori on sellainen.

Nyt en juuri löytänyt asialle lähdeviitettä. Mutta luulenpa, että vehnän kuorminen on paljon tuoreempaa perua kuin vehnän viljely. Maanviljelyn alkuaikoina ei ollut sellaista teknologiaa, että olisi kyetty kuorimaan. Kyllä ne jyvät silloin käytettiin ihan kokonaisina. Jauhettuina tai murskattuina. Huhmareella tai vastaavalla kunnes keksittiin myllyt. Mutta en jaksa uskoa, että tuolla ripuloinnilla olisi ollut vaikutusta siihen, että vehnää on alettu kuoria. Liittynee enemmän leivontaominaisuuksiin ja makuun.
AimoJortikka
Reactions:
Viestit: 3208
Liittynyt: 11 Joulu 2022, 13:14

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja AimoJortikka »

SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:18Yhteiskunnissa, joissa kasvatetaan karjaa, on suurelle osalle kehittynyt kyky sietää laktoosia.
Kehittynyt ja kehittynyt. Tuo sietokyky ei ole kehittynyt yksilötasolla. Vaan populaatiotasolla. Jos kun maito kuului ruokavalioon. Ja aikanaan syötiin mitä oli ja kaikki söivät samaa. Mutta jos et sietänyt laktoosia ja sitä maitoa kuitenkin piti juoda kun ei ollut mahdollista valita. Niin sinusta tuli äkkiä ns heikko lapsi ja elinajan odotteesi tippui. Jopa niin radikaalisti että lapsia ei tullut. Näin populaatiotasolle jalostuivat ne ihmiset, jotka geneettisesti sietivät laktoosia. Tai siis heidän osuutensa populaatiossa kasvoi.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

AimoJortikka kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:22
SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:15
Susa kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:58
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Näin ei ole, onhan kaupoissa täysjyväriisiä.
Olet väärässä. Täysjyväriisi on ns vähän hiottua riisiä. Sitä on hiottu vain kevyesti eli vain uloin kuorikerros mutta on se silti kuorittu. Hiottu vain vähemmän kuin ns tavallista riiviä.
En tiennyt tätä
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

AimoJortikka kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:47
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:18Yhteiskunnissa, joissa kasvatetaan karjaa, on suurelle osalle kehittynyt kyky sietää laktoosia.
Kehittynyt ja kehittynyt. Tuo sietokyky ei ole kehittynyt yksilötasolla. Vaan populaatiotasolla. Jos kun maito kuului ruokavalioon. Ja aikanaan syötiin mitä oli ja kaikki söivät samaa. Mutta jos et sietänyt laktoosia ja sitä maitoa kuitenkin piti juoda kun ei ollut mahdollista valita. Niin sinusta tuli äkkiä ns heikko lapsi ja elinajan odotteesi tippui. Jopa niin radikaalisti että lapsia ei tullut. Näin populaatiotasolle jalostuivat ne ihmiset, jotka geneettisesti sietivät laktoosia. Tai siis heidän osuutensa populaatiossa kasvoi.
En tietenkään tarkoittanut, että sietokyky olisi kehittynyt yksilötasolla. Sietokyvyn kehittyminen menee juuri noin, kun sinä sanot.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Yritin löytää netistä tietoa, miten viljan kuoriminen ja erityisesti alkion poistaminen, mutta en löytänyt.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

AimoJortikka kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:22
SHT kirjoitti: 05 Maalis 2024, 07:15
Susa kirjoitti: 04 Maalis 2024, 19:58
SHT kirjoitti: 04 Maalis 2024, 12:48 Monista viljoista kuten vehnä ja riisi, joita käytämme ravinnoksemme voidaan kuoria pois jyvän kuorikerros.
Vehnä voidaan käyttää kuorineen, mutta riisit kuoritaan aina.
Näin ei ole, onhan kaupoissa täysjyväriisiä.
Olet väärässä. Täysjyväriisi on ns vähän hiottua riisiä. Sitä on hiottu vain kevyesti eli vain uloin kuorikerros mutta on se silti kuorittu. Hiottu vain vähemmän kuin ns tavallista riiviä.
Tarkemmin ajatellen, tämä onkin mielenkiintoista. Riisin uloin kerros on syömäkelvoton ja se poistetaan aina. Siis voi olla, että tämä kerros sisältää myrkyllisiä yhdisteitä. Varmaan osa niistä jää täysjyväriisiin, tuskin se poisto täydellistä on. Näin ajattelen siksi, että nuorempi poikani sai rajuja ripulioireita täysjyväriisistä, mutta huuhdeltu ja pitkään haudutettu valkoinen riisi ei aiheuttanut oireita. Voi olla, että huuhtominen poisti loput näistä myrkyllisistä aineista.
SHT
Reactions:
Viestit: 658
Liittynyt: 29 Marras 2022, 21:05

Re: Viljan kuorikerroksen poistaminen

Viesti Kirjoittaja SHT »

Sitä riisin ulointa kerrosta sanotaan kai akanoiksi tai helpeiksi. Kotimaisista viljoista ne poistettiin tässä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Puinti
linkissä kuvatulla tavalla:
"Puinnin jälkeen jyvät täytyi puhdistaa, mikä ennen siihen kehitettyjen koneiden aikaa oli monivaiheinen ja raskas työ. Puidun viljan puhdistukseen keksityt koneet (viskurit eli viskuukoneet) levisivätkin paljon nopeammin kuin puimakoneet. Viljan puhdistamiseen oli useita tapoja, joista yleisin oli viskaaminen. Viskatessa jyvät koottiin seinän juureen keoksi ja viskaaja istui keon viereen ja alkoi erityisellä pikku lapiolla heitellä jyviä kohti vastapäistä seinää. Tällöin suurimmat jyvät raskaimpina lensivät lähimmäksi seinää ja pienet jyvät, rikkaruohonsiemenet ja ruumenet (akanat) jäivät matkalle."
Vastaa Viestiin