Keskustelua filosofiasta ja sen suhteesta eri tieteisiin

Filosofiset näkökulmat ja henkisyysasiat tänne, kiitos!
Avatar
Purdue
Reactions:
Viestit: 1094
Liittynyt: 17 Helmi 2024, 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Keskustelua filosofiasta ja sen suhteesta eri tieteisiin

Viesti Kirjoittaja Purdue »

Keskustelua filosofiasta ja sen suhteesta eri tieteisiin


Filosofiaa on harrastettu monissa suurissa kulttuureissa kautta maailman, olkoonkin että sana filosofia on kreikkalaista perua. Yleisesti voisi sanoa, että filosofia on rationaalista pohdiskelua elämästä ja maailmasta.


Ja filosofialla on myös yhteys tieteisiin, koska joka tieteellä lähes poikkeuksetta on oma filosofiansa. Tällaisen filosofian tehtävänä on:
Philosophy is closely related to many other fields. It is sometimes understood as a metadiscipline that clarifies their nature and limits. It does this by critically examining their basic concepts, background assumptions, and methods. . . . Historically, most of the individual sciences originated from philosophy.
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy


Näitä tiedekohtaisia filosofioita on siis esim. uskontofilosofia, tieteenfilosofia, bioetiikka, kielen filosofia, mielen filosofia, jne. Joka tieteellä tuntuu olevan siis oma filosofiansa.

Ja tuolla on listaus, jossa myös on mukana iso läjä näitä tiedekohtaisia filosofioita:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_philosophies


Yleisesti ottaen eri tieteiden filosofiat problematisoivat eri tieteenalojen käsitteitä ja tuloksia, ja pohtivat myös sellaisia asioita joihin kyseinen tieteen ala ei ole vielä löytänyt empiirisiä ratkaisuja. Samoin yleinen tieteen filosofia pohtii ontologisia ja epistemologisia kysymyksiä, ja auttaa näin tieteenaloja metodologisessa mielessä.

Elikkä tieteellä ja filosofialla on jonkinnäköinen symbioottinen suhde, josta kumpikin hyötyy. Ja tämän langan tarkoituksena on mahdollistaa keskustelu tästä tiede-filosofia suhteesta.
~ The road to wisdom is paved with the pain of understanding the world.