Sivu 2/3

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 01:35
Kirjoittaja Deimos
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 01:24 ..noo, sillee enempiä huomioita sun Ed txt, mutta Amer whiskit on oma lajinsa, katsos heidän tammitynnyreissä, on tammea, mutta ne on eripuulajeja, kuin skottien ja irkkujen tynnirien tammit..
Ja Amer. Whiskit on paljolti lempeempiä eli helppoja vs natiivit 😉
..no aiemmin olekaan kuullut "poltetuista" tynnyreistä,
Erikseen sitten on viskit, joita tehdään esim, ent viinitynnyreissä tai Vice versus,

ikäännyttäminen viskeillä taasen perustuu maustumiseen, tynnirien tekemään maustumiseen,
tätä aiemmin "ylämaiden" viinan makuun vaikuttaa mistä ohra ruis vierteestä viinan polttoa on tehty, minkä olkipatja/turpeen (myös määrällisesti vrt pontikan suodatus) poltettu viina laskettu.. lopputulokseen tieten vaikuttaa 'jalostajan' hermot, kuis' anthaa ässehtii tynnyrisäilössä..

..itellä menossa hauska koe, toissajoulun sahtia - joulusahtia- on vielä 'tölkki' ässentimässä..
Alkoholi-%siinö ei enään nouse, on jo kirkastunut heleäksi .
..ja ei sillä mee vatsa sekaisin,
Maun jalostumista odottelen - ja "hapokkuuta" (ie. Hiilidioksidin tuomaa kepeyttä)..

[Edit: maustumiseen.. googleandroid tablu oikoluki maustamiseen]
Tämä erottaakin nyypiöt kuten minä ja asiaan todella perehtyneet. Onkos niin että kunnon viskin ystävä ei edes tunnusta jenkkien tekeleitä aidoksi viskiksi. Mutta joo, dokkari oli amerikkailaisista viskeistä.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 01:38
Kirjoittaja Deimos
Why are whisky casks toasted and charred?

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-t ... d-charred/

En tiedä päteekö tämä vain tiettyihin merkkeihin. Mutta joko Jim Beam tai Jack Daniels sai käsittelyn.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 01:44
Kirjoittaja Molli
..onne uuden mantereen viskit myös aitoja viskejä..

Na vain on sovitettu hieman erilaiseen maku maailmaan kuten burgerkingin ja mäctonatasit, on meillä ja Iowassa vain erilaisia .

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 01:49
Kirjoittaja Deimos
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 01:44 ..onne uuden mantereen viskit myös aitoja viskejä..

Na vain on sovitettu hieman erilaiseen maku maailmaan kuten burgerkingin ja mäctonatasit, on meillä ja Iowassa vain erilaisia .
Jos sulla on mahdollisuus niin käy Tikkurilan asemalla Maltaisessa Metsossa jos siellä on viskimaistiaisia. Ammattinen tuo paikalle valikoiman erilaisia ja eri ikäisiä viskejä. Myös eri laatuja. Oliko silloin kun olin viisi-kuusi oikeaa viskilasia (Tiedät sen suipposuisen varmasti?) maistettavana. Iltoja taitaa olla myös perehtymistason mukaan. Jotkin ovat vastaalkajille jotka haluavat perehtyä viskien maailmaan. Periaatteessa jos on juna-asema lähellä niin pääsee aika monesta paikasta Suomesta.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 02:00
Kirjoittaja Molli
..kiitti vinkistä
tässä tavallaan kyseessä "massista",
..valtakunnallisesti suuren yrityksen 'myyntitykkinä', silloin tällöin käväisen noilla 'huudeilla',
..mutta juomien maistelua enimmäkseen harrastellaan kaveruspiireissä, kunkin tuodessa vatinsa riviin- kehuineen ...
ie selvityksineen valintansa erinomaisuudesta..
Eli rätinpurentaa tyhjäntakia, saunailtaan..

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 02:17
Kirjoittaja Molli
...kaveruspiirin oma erikoisuus. On myös Boolit, kenkä 'häppeningissä', pontikkabooli, oli 'vetävää',
Sevenuppiin mansikoihin.. tms valkkari/puolukat, mitälie, saa kymmenen litran maljan/kulhon tyhjenee,
Vai oliko vetoa enempi 'virontuonteihin',
Sekä väen polvien notkuminen..
Näitä häppeningejä kovin usein satu. Mutta kerran kesään..
Jos näin palauttaisi juonteen pontikkaa..

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 02:28
Kirjoittaja Deimos
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:17 ...kaveruspiirin oma erikoisuus. On myös Boolit, kenkä 'häppeningissä', pontikkabooli, oli 'vetävää',
Sevenuppiin mansikoihin.. tms valkkari/puolukat, mitälie, saa kymmenen litran maljan/kulhon tyhjenee,
Vai oliko vetoa enempi 'virontuonteihin',
Sekä väen polvien notkuminen..
Näitä häppeningejä kovin usein satu. Mutta kerran kesään..
Jos näin palauttaisi juonteen pontikkaa..
Taisipa olla niin että juuri minä tiputtelin boolitarpeet isän ja äidin suuriin merkkipäiviin. Kyllä se kauppansa teki. Ja pohja yksinkertainen vesi,sokeri hiiva. Jotkut kai käyttävät perunaa. Ja jokaisella omat reseptit tai useita reseptejä.

Ja kyllä vanhemmat tiesivät "Kokkailuni", kunhan saivat osansa.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 02:35
Kirjoittaja Molli
Deimos kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:28
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:17 ...kaveruspiirin oma erikoisuus. On myös Boolit, kenkä 'häppeningissä', pontikkabooli, oli 'vetävää',
Sevenuppiin mansikoihin.. tms valkkari/puolukat, mitälie, saa kymmenen litran maljan/kulhon tyhjenee,
Vai oliko vetoa enempi 'virontuonteihin',
Sekä väen polvien notkuminen..
Näitä häppeningejä kovin usein satu. Mutta kerran kesään..
Jos näin palauttaisi juonteen pontikkaa..
Taisipa olla niin että juuri minä tiputtelin boolitarpeet isän ja äidin suuriin merkkipäiviin. Kyllä se kauppansa teki. Ja pohja yksinkertainen vesi,sokeri hiiva. Jotkut kai käyttävät perunaa. Ja jokaisella omat reseptit tai useita reseptejä.

Ja kyllä vanhemmat tiesivät "Kokkailuni", kunhan saivat osansa.
Kah,
Mä pidän, nyt jäbää 'Deimos' - PROona!

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 11:27
Kirjoittaja Varaktori
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 00:13
Varaktori kirjoitti: 11 Helmi 2024, 21:41 Jos itse lähtee tekemään, niin kyllä se rima korkeammalle pitää laittaa. Viski on hyvä vaihtoehto vaikka ei sovi akuuttiin janoon kun sitä pitää muutama vuosi tynnyrissä kypsytellä. :mrgreen:
..Sori,
nää viskipellet, jopa itellä nuoret on todenneet viskien kanssa. "tää on helppo",

..monesti viinaksen maussa lempeitä makeita, ja jos voimakas savun maku iskee

Puota siihen huonelämpimään (ite maistelen vain "taskulämpimänä") jääpala, voimakakin savunmaku lientyy..

Viskit vaatisi, oman lankansa?
Viskit ehdottomasti vaatii oman ketjunsa. :mrgreen:

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 11:38
Kirjoittaja Deimos
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:35
Deimos kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:28
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 02:17 ...kaveruspiirin oma erikoisuus. On myös Boolit, kenkä 'häppeningissä', pontikkabooli, oli 'vetävää',
Sevenuppiin mansikoihin.. tms valkkari/puolukat, mitälie, saa kymmenen litran maljan/kulhon tyhjenee,
Vai oliko vetoa enempi 'virontuonteihin',
Sekä väen polvien notkuminen..
Näitä häppeningejä kovin usein satu. Mutta kerran kesään..
Jos näin palauttaisi juonteen pontikkaa..
Taisipa olla niin että juuri minä tiputtelin boolitarpeet isän ja äidin suuriin merkkipäiviin. Kyllä se kauppansa teki. Ja pohja yksinkertainen vesi,sokeri hiiva. Jotkut kai käyttävät perunaa. Ja jokaisella omat reseptit tai useita reseptejä.

Ja kyllä vanhemmat tiesivät "Kokkailuni", kunhan saivat osansa.
Kah,
Mä pidän, nyt jäbää 'Deimos' - PROona!
Kaukana siitä. Maku ei imarrelut ilman aktiivihiilikäsittelyä. Kutsuimme ponuamme "Pullaksi". Sekin on liian ylevä ilmaisu. Kyllä sillä sai kuolan valumaan suusta ja silmät seisomaan päässä. Sehän se oli päätarkoituskin.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 11:53
Kirjoittaja MooM
Molli kirjoitti: 12 Helmi 2024, 01:24 ..noo, sillee enempiä huomioita sun Ed txt, mutta Amer whiskit on oma lajinsa, katsos heidän tammitynnyreissä, on tammea, mutta ne on eripuulajeja, kuin skottien ja irkkujen tynnirien tammit..
Ja Amer. Whiskit on paljolti lempeempiä eli helppoja vs natiivit 😉
..no aiemmin olekaan kuullut "poltetuista" tynnyreistä,
Erikseen sitten on viskit, joita tehdään esim, ent viinitynnyreissä tai Vice versus,
Kanadalaisissa on jänniä makuja, kun siellä käytetään makeiden viinien tynnyreitä. Bourboneista itselläni on lähinnä huonoja kokemuksia, vaikka kuinka ostaisi laadukasta. Makuasioita kai.

Viskiin on joskus paikallaan lisätä tilkka vettä, varsinkin niihin, joissa on prosentteja viiden kympin huitteilla (cask strengthit yms). Alkoholipitoisuus vaikuttaa tiettyjen aromeiden liukoisuudeen ja vesilisä vapauttaa niitä. Mutta ei missään nimessä jääpalaa, vaan huoneenlämpöistä ihan pieni liraus.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 12:13
Kirjoittaja asdf
MooM kirjoitti: 12 Helmi 2024, 11:53
Viskiin on joskus paikallaan lisätä tilkka vettä, varsinkin niihin, joissa on prosentteja viiden kympin huitteilla (cask strengthit yms). Alkoholipitoisuus vaikuttaa tiettyjen aromeiden liukoisuudeen ja vesilisä vapauttaa niitä. Mutta ei missään nimessä jääpalaa, vaan huoneenlämpöistä ihan pieni liraus.
Eikös siinä ole vaarana, että ei tule tarpeeksi nopeasti känniin?

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 16:56
Kirjoittaja Neutroni
asdf kirjoitti: 12 Helmi 2024, 12:13 Eikös siinä ole vaarana, että ei tule tarpeeksi nopeasti känniin?
Huoneenlämpöisiä vesilirauksia erinäisiin vahvahkoihin tisleisiin lisänneenä voin sanoa, että tuota vaaraa ei käytännön päihtymyksentavoittelutilanteissa ole. Sohva kutsuu aina ennen kun bileet loppuvat, jos lantraa väkevöidyn varastoliuoksen 40% juomaksi lasiin.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 16:59
Kirjoittaja MooM
Neutroni kirjoitti: 12 Helmi 2024, 16:56
asdf kirjoitti: 12 Helmi 2024, 12:13 Eikös siinä ole vaarana, että ei tule tarpeeksi nopeasti känniin?
Huoneenlämpöisiä vesilirauksia erinäisiin vahvahkoihin tisleisiin lisänneenä voin sanoa, että tuota vaaraa ei käytännön päihtymyksentavoittelutilanteissa ole. Sohva kutsuu aina ennen kun bileet loppuvat, jos lantraa väkevöidyn varastoliuoksen 40% juomaksi lasiin.
Jos viskistä tulee humalaan, kyse on tapaturmasta.

Re: Pontikka

Lähetetty: 12 Helmi 2024, 17:05
Kirjoittaja Neutroni
MooM kirjoitti: 12 Helmi 2024, 16:59 Jos viskistä tulee humalaan, kyse on tapaturmasta.
Viskin kanssa on aika iso alttius tapaturmiin. Varsinkaan, jos ei hifistellä millään 100€ per leka-tyyppisillä, vaan maistellaan hieman maanläheisempiä blended-versioita. Niihin tosin ei tarvitse lisätä vettä ainakaan maun takia.