Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 08 Syys 2025, 16:51
Kirjoittaja anarkistialkuasukas
Osa sokerin korvikkeista saattaa olla yhteydessä odottamattomiin haittoihin aivojen pitkäaikaiselle terveydelle, kertoo Neurology-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.
Tutkimuksessa havaittiin, että eniten tiettyjä vähäkalorisia ja kalorittomia makeutusaineita käyttäneillä aikuisilla ajattelu- ja muistitoiminnot heikkenivät nopeammin kuin vähiten käyttäneillä.
Yhteys oli vielä vahvempi diabeetikoilla. Tutkimus ei kuitenkaan osoittanut kausaalisuhdetta eli sitä, että makeutusaineet aiheuttaisivat kognitiivista heikkenemistä.
Tutkimuksessa tarkastellut makeutusaineet olivat aspartaami, sakkariini, asesulfaami-K, erytritoli, ksylitoli, sorbitoli ja tagatoosi. Niitä esiintyy pääasiassa ultraprosessoiduissa elintarvikkeissa, kuten maustetuissa vesissä, virvoitusjuomissa, energiajuomissa, jogurteissa ja vähäkalorisissa jälkiruoissa. Osa on käytössä myös erillisinä makeutusaineina.
Mä olen aina sanonut että enemmän menee metsään jos pitää sokeria pahimpana myrkkynä ja korvaa sen jollain.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 08 Syys 2025, 17:17
Kirjoittaja Elämänsankari
Xylitolia käytän vain ruokailun jälkeen pastillin muodossa, ja sokeria vain teen kanssa.
Siinäpä se sitten onkin, ei paljoa mene noita aineita eikä sit suolaakaan.
Toki olen joskus varmaan makeutusaineita tietämättäni saanut, mutten usko että kovinkaan usein. En syö kovin prosessoituja ruokia, olen suht tarkka siitä.
Se on vain tapa, en ole sen syvällisemmin ajatellut asiaa. Tuntuu vaan kivemmalta niin.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 08 Syys 2025, 19:37
Kirjoittaja marjatta1
Teessä käytän hunajaa makeuttamisaineena sokerin sijasta. Hienoa sokeria tai hunajaa käytän jälkkärien makeuttamiseen. Mitään keinotekoisia makeutusaineita en käytä missään muodossa.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 08 Syys 2025, 19:52
Kirjoittaja Neutroni
marjatta1 kirjoitti: ↑08 Syys 2025, 19:37
Teessä käytän hunajaa makeuttamisaineena sokerin sijasta. Hienoa sokeria tai hunajaa käytän jälkkärien makeuttamiseen. Mitään keinotekoisia makeutusaineita en käytä missään muodossa.
Hunaja on suurimmaksi osaksi glukoosia ja fruktoosia, käytännössä ravintona sama kuin sakkaroosi (tavallinen kidesokeri), joka hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 08 Syys 2025, 20:22
Kirjoittaja Ykkösnolla
Kauppojen limsahyllyistä on reilu enemmistö nykyään sokerittomille limsoille, mikä on tosiaan huono suuntaus. Luonnolliset aineet korvataan keinotekoisille, sanoisin jopa kärjistäen: keinotekoisilla myrkyillä.
Myös maun suhteen sokeri on ainoa järkevä vaihtoehto. Mutta onhan hunajakin OK. Ksylitoli saakoon myös armon, mutta rajoittaisin hampaiden hoitoon purukumissa.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
marjatta1 kirjoitti: ↑08 Syys 2025, 19:37
Teessä käytän hunajaa makeuttamisaineena sokerin sijasta. Hienoa sokeria tai hunajaa käytän jälkkärien makeuttamiseen. Mitään keinotekoisia makeutusaineita en käytä missään muodossa.
Hunaja on suurimmaksi osaksi glukoosia ja fruktoosia, käytännössä ravintona sama kuin sakkaroosi (tavallinen kidesokeri), joka hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi.
Joten..?
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
marjatta1 kirjoitti: ↑08 Syys 2025, 19:37
Teessä käytän hunajaa makeuttamisaineena sokerin sijasta. Hienoa sokeria tai hunajaa käytän jälkkärien makeuttamiseen. Mitään keinotekoisia makeutusaineita en käytä missään muodossa.
Hunaja on suurimmaksi osaksi glukoosia ja fruktoosia, käytännössä ravintona sama kuin sakkaroosi (tavallinen kidesokeri), joka hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi.
Joten..?
Joten ravitsemuksen ja sokeriaineenvaihdunnan kannalta on sama, käyttääkö tavallista sokeria vai hunajaa.
Hunajalla on kyllä lieviä muunlaisia terveysvaikutuksia. Sekä ominaismakunsa tietenkin.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 07:59
Kirjoittaja apetteri
Tutkimus on tehty brasiliassa ja tutkittavien keski ikä oli 52 vuotta. Tulee mieleen, että tuolla yhdessä maailman lihavimmista maissa varmaan se porukka keski ikäisistä, jotka sairastaa diabetestä ja syö makeutusaineita, ei ehkä harrasta elämässään mitään sellaista mikä edesauttaisi kognitiivisten taitojen säilyvyyttä tai kehittymistä. Sokeri porukka taas voi olla niin toista äärilaitaa, että jo perus elämäntavat voivat selittää erot, eikä asialla ole mitään tekemistä makeutusaineiden kanssa.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 08:57
Kirjoittaja Elämänsankari
apetteri kirjoitti: ↑09 Syys 2025, 07:59
Tutkimus on tehty brasiliassa ja tutkittavien keski ikä oli 52 vuotta. Tulee mieleen, että tuolla yhdessä maailman lihavimmista maissa varmaan se porukka keski ikäisistä, jotka sairastaa diabetestä ja syö makeutusaineita, ei ehkä harrasta elämässään mitään sellaista mikä edesauttaisi kognitiivisten taitojen säilyvyyttä tai kehittymistä. Sokeri porukka taas voi olla niin toista äärilaitaa, että jo perus elämäntavat voivat selittää erot, eikä asialla ole mitään tekemistä makeutusaineiden kanssa.
apetteri kirjoitti: ↑09 Syys 2025, 07:59
Tutkimus on tehty brasiliassa ja tutkittavien keski ikä oli 52 vuotta. Tulee mieleen, että tuolla yhdessä maailman lihavimmista maissa varmaan se porukka keski ikäisistä, jotka sairastaa diabetestä ja syö makeutusaineita, ei ehkä harrasta elämässään mitään sellaista mikä edesauttaisi kognitiivisten taitojen säilyvyyttä tai kehittymistä. Sokeri porukka taas voi olla niin toista äärilaitaa, että jo perus elämäntavat voivat selittää erot, eikä asialla ole mitään tekemistä makeutusaineiden kanssa.
Suomalaisista tuli alle 10 vuodessa Euroopan kolmanneksi lihavin kansa.
Minä en lisää sokeria enkä makeutusainetta mihinkään, harrastan kohtuullisen rankkaa liikuntaa 4-5 kertaa viikossa, ja syön arkisin 1-1.5 kiloa kasviksia joka päivä. Ei ole ylipaino ongelmia.
Mutta jos nyt tuossa toteat minkälaisia "te" suomalaiset olette, niin minkäslainen valkoinen neekeri sitten itse olet?
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 09:13
Kirjoittaja Tonttu
Hedelmäsokeri on pahempi myrkky maksalle kuin alkoholi. Myös diabetes ja liikalihavuus on kansantautejamme joten syökää sokeria
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 11:53
Kirjoittaja asdf
Elämänsankari kirjoitti: ↑09 Syys 2025, 08:57
Tälläsiä te ootte.
Sankari voi lopettaa tuon teitittely-trollauksen.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
marjatta1 kirjoitti: ↑08 Syys 2025, 19:37
Teessä käytän hunajaa makeuttamisaineena sokerin sijasta. Hienoa sokeria tai hunajaa käytän jälkkärien makeuttamiseen. Mitään keinotekoisia makeutusaineita en käytä missään muodossa.
Hunaja on suurimmaksi osaksi glukoosia ja fruktoosia, käytännössä ravintona sama kuin sakkaroosi (tavallinen kidesokeri), joka hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi.
Joten..?
Joten ravitsemuksen ja sokeriaineenvaihdunnan kannalta on sama, käyttääkö tavallista sokeria vai hunajaa. Hunajalla on kyllä lieviä muunlaisia terveysvaikutuksia. Sekä ominaismakunsa tietenkin.
Joo mä käytän itsekin teessä hunajaa. Tosin mun "tee" ei ole kirjaimellisesti teepuun kuivatuista lehdistä uutettua juomaa vaan erilaisia yrttihaudukkeita tms.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 17:19
Kirjoittaja Teddy
"Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita"
Diabeetikot käyttävät sokerin sijaan jotain makeutusainetta. Eikä se ole hunaja eikä hedelmäsokeri.
Re: Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita
Lähetetty: 09 Syys 2025, 17:23
Kirjoittaja anarkistialkuasukas
Teddy kirjoitti: ↑09 Syys 2025, 17:19
"Tyhmät käyttää sokerin sijaan jotain makeutusaineita"
Diabeetikot käyttävät sokerin sijaan jotain makeutusainetta. Eikä se ole hunaja eikä hedelmäsokeri.
Niin ja mitä sitten? En usko että aloituksessa mainitussa tutkimuksessa olisi löydetty joku mekanismi joka suojelisi diabeetikkoja samalta kognitiivisten kykyjen heikkenemältä kuin ei-diabeetikoilla oli havaittu sokerin korvikkeita käytettäessä.