[TM] Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa

Tekniikan Maailma - Tiede uutisia
Uutisbotti
Reactions:
Viestit: 2944
Liittynyt: 31 Loka 2023, 19:02

[TM] Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa

Viesti Kirjoittaja Uutisbotti »

Kuva
Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa

Lääketiede | 23.10.2025 Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa TekstiJoni Nikkola Kuva Kuva [url=mailto:?subject=Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa&body=Linkki: https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-ma ... n-kurissa/] Kuva Kuva [/url] Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan makeutusaineiden ja makeutta lisäävien arominvahventeiden sisällyttäminen terveelliseen, sokerin saantia rajoittavaan ruokavalioon auttoi säilyttämään vuoden aikana saavutetun painonpudotuksen. Tutkimuksesta uutisoi Medical Xpress. Painonpudotuksen lisäksi myös suolistomikrobistossa tapahtui muutoksia, jotka suosivat lyhytketjuisia rasvahappoja ja metaania tuottavia bakteerikantoja ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla. Ylipainon ja liikalihavuuden maailmanlaajuinen kasvu lisää edelleen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja lisättyä sokeria sisältävät ruokavaliot on tunnistettu keskeisiksi tekijöiksi. Maailman terveysjärjestö suosittelee niin sanottujen vapaiden sokerien osuuden pitämistä alle 10 prosentissa energiansaannista, mieluiten alle viidessä prosentissa. Sokerittomien makeutusaineiden pitkäaikaiset terveysvaikutukset ovat epäselviä. Havainnointitutkimukset ovat herättäneet huolta painonnoususta, kun taas lyhytaikaiset kokeet ovat osoittaneet neutraaleja tai myönteisiä vaikutuksia. Nature Metabolism -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat suorittivat satunnaistetun kontrolloidun monikeskustutkimuksen. Sen tarkoituksena oli selvittää, auttaako sokeripitoisten tuotteiden korvaaminen makeutusaineita sisältävillä vaihtoehdoilla painonhallinnassa ja vaikuttaako se suolistomikrobistoon vuoden aikajänteellä. Tutkimukseen osallistui 341 aikuista ja 38 lasta neljästä eurooppalaisesta kaupungista: Ateenasta, Kööpenhaminasta, Maastrichtista ja Pamplonasta. Aikuiset noudattivat ensin kahden kuukauden ajan niukkaenergiaista ruokavaliota, jonka tavoitteena oli vähintään viiden prosentin painonpudotus. Sen jälkeen he siirtyivät kymmenen kuukauden ajaksi terveelliseen ruokavalioon, jossa alle kymmenen prosenttia energiasta saadaan sokerista. Osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen vältti makeutusaineita ja toinen käytti makeutusaineita. He saivat itse valita kaupallisesti saatavilla olevista tuotteista haluamansa vaihtoehdot, joten yksittäisiä makeutusaineita ei arvioitu erikseen. Valikoimaan kuului muun muassa aspartaamia, asesulfaami-K:ta, sakkariinia, taumatiinia, neotaamia ja stevioglykosideja sekä polyoleja, kuten erytritolia, sorbitolia, mannitolia, isomaltia, maltitolia, laktitolia ja ksylitolia. Hitaasti sulaviin hiilihydraatteihin kuuluivat sukromalti ja isomaltuloosi, ja makeisiin kuituihin tai oligosakkarideihin kuuluvat inuliinityyppiset oligosakkaridit. Aikuisten paino pysyi merkittävästi alkutilannetta alempana 12 kuukauden ajan. Makeutusaineryhmässä havaittiin keskimäärin 1,6 ± 0,7 kilogrammaa suurempi painonpudotus vuoden kohdalla verrattuna sokeriryhmään. Neljän, kuuden, yhdeksän ja kahdentoista kuukauden kohdalla erot vaihtelivat 1,0–2,1 kilogramman välillä ja olivat tilastollisesti merkitseviä. Suolistomikrobiston koostumus myös muuttui eri tavoin eri ryhmissä. Makeutusaineryhmässä havaittiin lisäystä useissa lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavissa bakteerisuvuissa. Myös metaania tuottavan Methanolobus-suvun osuus kasvoi. Samalla joidenkin sukujen määrä väheni sokeriryhmään verrattuna. Kuuden kuukauden kohdalla makeutusaineryhmän luvut olivat paremmat painoindeksin, kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin, HDL-kolesterolin ja non-HDL-kolesterolin osalta, mutta erot tasoittuivat 12 kuukauteen mennessä. Ainoastaan vyötärön ympärysmitta oli pienentynyt enemmän. Sydän- ja verisuonitautien sekä aineenvaihduntasairauksien mittareissa ei havaittu merkittäviä eroja ryhmien välillä vuoden kohdalla, ja maksan sisäisen rasvan määrä pysyi samana. Lapsilla painoindeksi ikään suhteutettuna pieneni molemmissa ryhmissä ilman eroja ryhmien välillä. Makeutusaineryhmässä esiintyi enemmän lieviä ruoansulatuskanavan oireita, kuten vatsakipuja, kramppeja, löysää ulostetta ja ilmavaivoja. Vakavia haittatapahtumia raportoitiin harvoin eikä niitä liitetty interventioon. Tutkijoiden mukaan pitkäaikainen makeutusaineiden käyttö osana terveellistä, sokeripitoisuutta rajoittavaa ruokavaliota on turvallinen strategia ylipainoisten ja lihavien aikuisten painonhallintaan. Tulokset viittaavat myös suolistomikrobiston suotuisiin muutoksiin ilman kielteisiä vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen vuoden seurannan aikana. Lapsien kohdalla ryhmien välillä ei ollut eroja. The post Tutkimus: Makeutusaineet muuttavat suolistobakteereja ja auttavat pitämään painon kurissa appeared first on Tekniikan Maailma.

Lue alkuperäinen uutinen osoitteessa https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-ma ... n-kurissa/