Nimeomaan hyvällä kunnolla ja elintavoilla voidaan estää alkoholin haitat vaikka joisi sen kossupullon joka päivä ja juhlissa ja lomalla tuplat.
Tärkeää on myös miettiä alkoholista nautiskelua tieteellisesti. Rytmi, ajoitus ja aika ovat tässä oleellinen osa. Systeemejä on erilaisia, mutta esimerkkinä 3-2-4-2-1 systeemi. Tässä juodaan 12 alkoholiannosta illassa. Ensimmäisenä tuntina 3 annosta, sitten 2, sitten 4, sitten 2 ja lopuksi 1. Juominen painottuu 4 tuntiin. Viimeinen 1 annos on palautumista varten ja myös sitä varten ettei alkoholin juominen pysähdy kuin seinään. Takaa paremmat yöunet. Rytmissä on tärkeää saada välillä enemmän alkoholia vereen suhteessa aikaan. Ensimmäisenä tuntina voi vetää vaikka 3 annosta 5 minuutissa ja himmailla 55 minuuttia. Tämä muistuttaa urheilussa hyviä tuloksia takaavaa intervallitreeniä tietyssä mielessä.
Ruoka pitää miettiä myös. Ennen nautintosessiota ei tunnetusti kannata syödä liikaa, jotta alkoholin vaikutuksen terävyys ei katoa liiaksi. Mutta on hyvä syödä vaikka 2 desiä turkkilaista jugurttia kuidukkaalla myslillä tasaamaan vatsan happoja ja tuomaan hieman estettä alkoholin ja vatsan limakalvojen väliin. Myöhemmin illalla syödään kevyesti vihanneksiä ja paljon proteiinia. Illalla kannattaa tehostaa verenkiertoa saunomalla ja tekemällä muutamia voimaharjoitteluja. Leuan vedot, penkkipunnerrus (jos on mahdollisuus) ovat hyviä. Alkoholista saa fyysistä ja henkistä energiaa treeniin ja usein penkkipunnerrusennätys tehdään em. systeemissä 4 annoksen tunnissa jälkeen.
Alkoholiksi kannattaa valita puhdas viina, jota blandataan vedellä ja maustetaan sokerittomilla makeutusaineilla. Näin vältetään turha energian saanti ja vaikka viineissä olevat hapokkuudet ja myrkyt.